Jump to content

Без вдовишка пенсия за дългогодишни любовници


AinStein

Recommended Posts

Специално за тези дето живеят по сметка с немец или немкиня.

Всеки, който години наред е живял заедно без "свидетелство за брак", взема съзнателно решение да не се жени. Ако бракът е сключен само след диагностициране на сериозно заболяване, това говори за брак за грижа. Това е вярно, дори ако става дума за дългосрочна връзка, оформена от любов.

 

По принцип няма право на наследствена пенсия, ако бракът е по-малко от една година

28.09.2017 г

Ищецът и починалият застрахован се запознават през 2002г. Осигуреният се разболява от рак през 2010 г. През май 2011 г. бяха открити прогресиращи костни метастази. През септември 2011 г. ищецът и осигуреният сключили брак.

Липса на право на наследствена пенсия, ако бракът е по-кратък от една година

Осигуреният починал почти шест месеца по-късно през февруари 2012 г. През март 2012 г. ищецът подал молба за пенсия за вдовец. Това обаче беше отхвърлено от ответника.
Преживелите лица нямат право на наследствена пенсия, ако бракът не е продължил най-малко една година, освен ако конкретните обстоятелства на случая не оправдават предположението, че единствената или преобладаващата цел на брака е била да се придобие право на наследствена пенсия. .
Делото срещу отрицателното решение на пенсионното осигуряване беше неуспешно. Според убеждението на 17-ти състав на Социалния съд в Щутгарт не е доказано, че бракът с осигуреното лице е бил сключен по причини, различни от пенсионни.

По изключение вдовишка пенсия, ако бракът не е сключен само с цел осигуряване

Това следва от факта, че застрахованото лице несъмнено е страдало от животозастрашаващо заболяване поради метастазата по време на брака.
За да се опровергае правното предположение за намерение за полагане на грижи, не е достатъчна разбираемата надежда на ищеца и осигуреното лице за евентуално излекуване или евентуално протичане на заболяването в продължение на няколко години.

Дългогодишната любовна връзка не оправдава право на наследствена пенсия

Въпреки това, според съдиите от социалния съд в Щутгарт, продължителността на предишната извънбрачна връзка и наличието на романтична връзка може да бъде възможна индикация, че няма брак от полза.
Обаче специално обстоятелство, което говори против брака по изгода, не е, че ищецът и осигуреният са живели в едно домакинство от няколко години.
Напротив, това обстоятелство по-скоро говори в полза на това, че единствената или преобладаващата цел на брака е била осигуряване на пенсия за ищеца. Защото съвместното съжителство в продължение на много години „без брачно свидетелство“ се основава на дългогодишното съзнателно решение да не сключват брак и по този начин да не се подчиняват на различните правни разпоредби, които се прилагат за семейните двойки.

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..