Jump to content

Германия - обезщетения за инвалидност


AinStein

Recommended Posts

Германия - обезщетения за инвалидност

В какви ситуации имам право на обезщетения?

Пенсионери, които вече не работят изцяло или частично поради болест или увреждане, имат право на пенсия при определени условия.

Изисквания за допустимост

Пенсия за намалена работоспособност:

Осигурени лица, които по здравословни причини получават пенсия за инвалидност

 • не повече от най-малко шест часа (частично намаляване на способността за печалба) или
 • вече не са в състояние да работят най-малко три часа (пълно намаляване на способността за печелене) на ден.

За да получите тази пенсия, трябва да докажете, че сте

 • са платили най-малко 60 месеца вноски (период на изчакване), т.е. 5 години в пенсионното осигуряване и
 • са внасяли задължителни осигурителни вноски за три години през последните пет години преди началото на намаляването на работоспособността.

Периодите, в които сте били болни, безработни, в училище или не сте работили заради децата си, не се броят при изчисляването на тези периоди, ако те не са и периоди на задължителни вноски. Можете обаче да удължите петгодишния период.

Други правила се прилагат за осигурени лица, които преди това са претърпели намалена работоспособност в резултат на трудова злополука или които са били напълно намалени в работоспособността през първите 6 години след завършване на обучението. Тук времето за изчакване може да бъде изпълнено преждевременно.

Хора с увреждания:

Осигурените лица, които вече са били напълно инвалидизирани преди изтичането на общия период на изчакване от 60 месеца и са били напълно инвалидизирани оттогава (напр. в случай на сериозни вродени заболявания или заболявания, възникнали в детството), имат право на пълна пенсия за инвалидност, ако имат завършени 240 месеца вноски и периоди на заместване са изпълнени. Времето за изчакване е например времето за работа в работилница за хора с увреждания.

Пенсия поради частично намаляване на работоспособността в случай на професионална нетрудоспособност:

Осигурените лица, които са родени преди 2 януари 1961 г. и отговарят на горните условия, също получават пенсия за частична инвалидност, ако вече не могат да работят шест часа на ден в предишната си квалифицирана или друга приемлива професия (пенсия за инвалидност).

Допълнителен лимит на приходите:

Ако работите, докато получавате пенсията си за инвалидност, доходът ви може да намали размера на пенсията или пенсията може изобщо да не се изплаща. Ето защо трябва да потърсите съвет от вашата пенсионноосигурителна агенция, преди да започнете работа или да работите самостоятелно като пенсионер с увреждания.

Специални разпоредби за миньори:

Счита се, че миньорите са по-трудоспособни, ако

 • вече не работят на предишната си или сравнима работа поради болест или увреждане и
 • не може да упражнява подобна професия извън минното дело.

Миньорите на възраст над 50 години могат да получават пенсия, ако вече нямат работа, която е икономически еквивалентна на предишната им. Това обаче изисква изпълнението на период на изчакване (виж по-горе) от 25 години с постоянна подземна минна работа. Освен това, през петте години преди началото на намалената способност за доходи в минното дело трябва да са навършени три години периоди на задължителни вноски от работа в минното дело и трябва да е изпълнен минималният осигурителен период от пет години в схемата за пенсионно осигуряване на миньорите.

Какви са правата ми и къде мога да кандидатствам за помощите?

Размерът на трудовото възнаграждение и пенсията, свързана с вноските, зависи от броя на навършените осигурителни години и размера на осигурителното възнаграждение. В допълнение към периодите на вноски, периодите без вноски и периодите с намалени вноски също могат да увеличат пенсията. Ще получите пенсия само ако предварително подадете молба до агенцията за пенсионно осигуряване.

Предимства за участие:

Ако способността за доходи на осигуреното лице може да бъде запазена или възстановена, пенсионноосигурителната институция ще плати необходимите обезщетения за участие като мерки за рехабилитация, преквалификация или програми за обучение (рехабилитация преди пенсия) вместо пенсия, ако осигурителният закон и личните изисквания са изпълнени.

Освен това пенсионното осигуряване поема

 • Ползи за интегриране в професионалния живот,
 • ползи за осигуряване на капацитет за печалба,
 • превантивни услуги и
 • стационарно лечение на деца на осигурени лица и пенсионери,

ако това може да подобри или възстанови тяхното застрашено или вече увредено здраве. Това означава, например, медицинско лечение, кандидатстване, лечение или допълнително обучение с цел подготовка на участниците за нова работа.

По време на такова участие пенсионното осигуряване изплаща на осигурените и техните семейства преходна помощ за компенсиране на загубата на доход. Размерът зависи от последния доход на осигуреното лице. Ако е необходимо, пенсионната застраховка покрива и пътни разходи, разходи за бизнес или домакинска помощ и разходи за гледане на деца.

формуляри за кандидатстване

Можете да получите формулярите за кандидатстване от вашата пенсионноосигурителна агенция.

Вашите права

Можете да получите повече информация за вашите права и права от пенсионноосигурителната агенция. са носители на задължително пенсионно осигуряване

Публикации на Европейската комисия:

Допълнителна информация

са носители на задължително пенсионно осигуряване

Можете да получите безплатни съвети и информация от пенсионноосигурителните институции. За повечето хора в Германия това е Deutsche Rentenversicherung, който има офиси в по-големите градове.

Адресите могат да бъдат намерени на посочените по-горе уебсайтове.

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1111&langId=de&intPageId=4551

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
преди 28 минути, AinStein написа:

 

За да получите тази пенсия, трябва да докажете, че сте

 • са платили най-малко 60 месеца вноски (период на изчакване), т.е. 5 години в пенсионното осигуряване и
 • са внасяли задължителни осигурителни вноски за три години през последните пет години преди началото на намаляването на работоспособността.

 

С една дума още при започване на работа в Германия  на европейски гражданин е ощетен.Стартира с фалш старт в немското пенсионно осигуряване.

Пример 20 години си работил в България.Преместваш се да живееш и работиш в Германия.
На 28 месец ставаш инвалид или нетрудоспособен както му викат тук.
И нямаш право на пенсия за нетрудоспособност, защото нямаш 5 години вноски в немското пенсионно и задължителни осигурителни вноски за три години през последните пет години преди началото на намаляването на работоспособността.

Нямаш ги тези 5 години защото си живял и работил в България.

но

Други правила се прилагат за осигурени лица, които преди това са претърпели намалена работоспособност в резултат на трудова злополука или които са били напълно намалени в работоспособността през първите 6 години след завършване на обучението. Тук времето за изчакване може да бъде изпълнено преждевременно. за тези които завършват училище и започват работа правилата са други.

При тях са само да си платили една година вноски и дори и да не са били 5 години в немското пенсионно.
Защо нямат възможност да покрият това изискване? - защото те са били ученици преди това.

Същото е и с българския гражданин, не покрива изискването от 5 години, защото е живял и работил в България преди това.

При одобряване на пенсията завършилия ученик е одобрен , а на българския или европейски гражданин се отказва.

 

 

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..