Jump to content

Продажба на автомобил с немски номера към България

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

вероятно повечето са запознати, но. Тъй като намерих информация само как да докараме кола в Германия, а на мен ми се наложи да направя обратната процедура понеже си продадохме немската кола в България. Реших да напиша кратко за"преживяването".

Процедурата е проста и не изисква кой знае какво.

Така в случай, че продавате кола с немска регистрация в България или друга страна от ЕС и тя ще пътува на собствен ход към страната ви трябва:

1. Малък талон

2. Голям талон

3. Старите номера на колата

4. Договор за покупко продажба

5. Запазен термин в избраното от Вас Zulassungsstelle за:

• отписване на автомобила (Auto abmelden/asuerbetrieb setzen)
  • издаване на Ausfuhrkennzeichen
  • ТРЯБВАТ ВИ ОТДЕЛНИ ТЕРМИНИ ЗА ДВЕТЕ УСЛУГИ - внимавайте, защото, ако бюрото което сте избрали изисква отделен термин за всяка услуга може да ви се наложи да отидете и друг ден. 

6. Купувача заедно с личната му карта. (принципно, ако му носите документа със себе си мисля, че може да стане и без той да присъства, но...въпрос на риск)

7. Докумети за TUV - за да си тръгне колата на ход е нужно да има валиден преглед!!!

Самите стъпки

• Отивате в уговорения час и първо отрегистрирате автомобила. Това според мен е единствения правилен и единствен начин да продадете автомобила. Не отлагайте за по-късно защото, ако стане инцидент с колата да не ви занимават вас.
  • След отрегистрирането, отивате в някой от не малкото места на които изваждат регистрационни табели и си правите застраховка за период който прецените. Във всички случаи хората там знаят какво правят и е нужно само да им кажете, че колата ще се изкарва от Германия и ще ви трябват транзитни номера и застраховка. Трябва да платите и данък за периода на застраховката, защото се приема, че автомобила е в Германия до края на застраховката.
  • Отивате на термина за Ausfuhrkennzeichen и им давате документите със застраховката. В общи линии служителите си вършат всичко, а от вас се иска само да си платите таксата и да се върнете когато са готови. Трае около 15-20мин.
  • Когато са готови Ви изпращат към тези които правят регистрационни табели (същите които ви направиха застраховката по-рано)
  • Вземате си табелите и се връщате да им сложат печат. След печата отивате за вече готовите документи с новите имена на собственика и сте готови.

Лично на мен доста спретнато и без моткане ми отне около 30-45мин цялата процедура. Като се има в предвид, че я правя за първи път и не съм питал никой какво и как да правя. 

Не забравяйте да си вземете копие от договора за покупко продажба и да го изпратите на застраховката си за да не плащате. Данъка автоматично ще бъде преизчислен и възстановен. 

ПС пълномощни не се изискват. Ние продадохме колата на жена ми, а цялото прехвърляне го направих аз без никой да ме пита каквото и да е. Малко си е глупаво това, но...хората си имат явно доверие... :D:ph34r:

:)

Редактирано от F.Dimitroff
  • 3 weeks later...
Отговор
На 13.09.2023 г. at 18:37, F.Dimitroff написа:

Не забравяйте да си вземете копие от договора за покупко продажба и да го изпратите на застраховката си за да не плащате.

Това, според мен, не е задължително, защото Zulassungsstelle-то информира застрахователната компания, когато дадено МПС е отрегистрирано.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..