Jump to content

Помощ при дете с аутизъм в Германия


Recommended Posts

Здравейте, искам да попитам имаме дете аутист 80%, вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обясняват какво му се полага на дете то. Цяла година не е на училище, казват ни да чакаме и това е. Дали някой знае повече за тези деца тук. Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 17
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

Здравейте,искам да попитам имаме дете аутист 80%,вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обесняват какво му се олага на дете то.Цяла година не е на училище,казват ни да чакаме и товае.Дали някой знае повече за тези деца тук.Благодаря

Здравейте, дайте ми един ден да си събера мислите. Ако утре вечер сте отново тук ще имате малко повече информация от мен. Пратете ми като лично съобщение населеното място, в което живеете. Щом немският ви не е на добро ниво е препоръчително да намерите личен лекар и/или невролог с български език, за което също бих могъл да ви помогна.

До утре  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да попитам имаме дете аутист 80%, вече почти цяла година тичаме по институции и тъй като не говорим добре немски никъде не ни обясняват какво му се полага на дете то. Цяла година не е на училище, казват ни да чакаме и това е. Дали някой знае повече за тези деца тук. Благодаря

Здравейте limon4e38,

преди всичко искам ди ви благодаря, че избрахте да споделите проблема си с нас. А сега по темата ...

Първото и най-важно нещо е да сте се записали към някоя немска здравна каса. Щом от една година сте в Германия, би трябвало вече да имате такава регистрация.

Второто изключително важно нещо (поради недостатъчните ви езикови познания) е да намерите личен лекар и/или невролог/психиатър с български език, който да е във вашия район и с когото спокойно да можете да обсъдите най-различни въпроси. Много вероятно е да намерите такъв.

Третото също важно нещо е да намерите човек с добър немски, който да е готов да обиколи с вас офисите на някои от големите здравни каси във вашия район. Запишете си часове за консултации и при разговорите с консултантите представете случая си и поискайте да ви информират какви предимства има тяхната здравна каса пред другите конкурентни каси, когато става въпрос за дете с аутизъм. Искайте да знаете колкото можете повече, за да може после да сравните различните здравни каси и да прецените дали да смените вашата (това е напълно възможно), ако някоя друга предлага по-добри услуги за пациенти с този проблем.

Понеже степента на инвалидност, определена от ТЕЛК в България не се приема в Германия, необходимо е да подадете молба до вашата здравна каса (Krankenkasse) за определяне на т. нар. Pflegestufe, което детето трябва да получи. Ще дойде писмо по пощата, с което ще ви уведомяват за дата, на която у вас би трябвало да MDK- Gutachter. Това е служебно медицинско лице, което ще проведе разговор с вас (опитайте се пак някой познат с добър немски да присъства на срещата), ще се запознае с конкретния случай и вероятно ще определи степента на инвалидност на детето. Добре е по време на срещата да разполагате с документите от ТЕЛК и епикризи, преведени на немски от заклет преводач (легализация не е нужна). Може да се наложи да се направят и допълнителни амбулаторни тестове при невролог/психиатър. Въз основа на определената степен на инвалидност детето получава безвъзмездна помощ за Eingliederungshilfe (от Jugendamt или Sozialamt), Pflege, Autismustherapeutin, Pflegegeld (от Krankenkasse), верооятно и за Pflegeversicherung, както и за technische Hilfe nach & 40 SGB 11. Не знам как по прост начин да обясня всички тези средства и услуги (предоставени ви безплатно). Би трябвало личният ви лекар или невролог/психиатър да ви помогне да придвижите документите.

Относно училищата - има вариант детето да посещава редовно училище и при необходимост  да получи прерсонален Integrationshelfer, както и Nachteilsausgleich (различни облекчения и улеснения по време на учебния процес. Може да бъде изпратено и във Förderschule, където учебният процес е много по-опростен. В някои провинции има специализирани училища, но те не са много и вероятността да има такова в близост до вас е малка. Работещите в тези училища не са просто учители. Транспортът до тези училища е организиран и вие не се грижите за това. Повече информация и по този въпрос би трябвало да получите от  личният ви лекар/невролог/психиатър.

Има още много неща за казване, така че ще пиша, ако имате интерес.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съдействието,сега аз да уточня ,ние имаме издадена епикрза от Клиника в Гоппинген.Там се признава българската епикриза и пак никой не ни обръща внимание,казват ни да чакаме,незнам какво.......Така аз не мога да ходя на работа,само мъжът ми и естественно няма ак да ни стигнат парите.Детето не може да седи само в къщи,за сега не ни казват какво му се полага

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съдействието, сега аз да уточня ,ние имаме издадена епикрза от Клиника в Гоппинген.Там се признава българската епикриза и пак никой не ни обръща внимание,казват ни да чакаме,незнам какво....... Така аз не мога да ходя на работа,само мъжът ми и естественно няма ак да ни стигнат парите.Детето не може да седи само в къщи,за сега не ни казват какво му се полага

Здравейте отново,

най-напред да ви кажа следното - в никакъв случай не продължавайте да чакате някоя немска служба да предприеме каквото и да е по вашия случай, като например да поеме инициатива, да ви насочи с информация, да ви включи в някаква програма. В Германия системата очаква вие да движите нещата.

Мисля, че една година е твърде много загубено време, така че е време за действие. Недостатъчните ви познания по немски език не трябва да бъдат повече причина. Сигурен съм, че ще се намерят хора, за които възможността да помогнат с превод не е просто бизнес. Ето и моите съвети по отношение на следващите ви действия. Дано имате търпение да изчетете всичо написано от мен по-долу ...

Първоначално събиране на информация от общ характер

Вероятно има доста неща, които се правят по подобен начин при хора с тази диагноза в България и Германия, но със сигурност има и доста различия. Материали по темата на немски има в изобилие в интернет. Вярно, вие за момента не използвате свободно немски, но точно тук форумът ни може да помогне.

Уговаряне на среща с български лекар (личен лекар и специалист)

Това би трябвало да го направите веднага, особено ако се касае за среща със специалист. Не ви е нужно направление от личен лекар. Причината е, че при специалистите може да ви предложат свободен час чак след месец или два. Така че не губете това време и запишете час възможно най-скоро. Поговорете с лекаря, попитайте го какви са неговите съвети/препоръки за хора във вашата житейска ситуация. Не приемайте веднага каквото и да е негово предложение. Дайте си време за размисъл, споделете и тук какви са препоръките. Като лично съобщение съм ви изпратил адреси на лекари във вашия район. Не намерих лекари с български език точно във вашия град, но в околността (20-30 км.) има няколко такива. Предполагам, че имате личен автомобил на разположение, така че тези разстояния не би трябвало да са проблем. Може подобно пътуване да е свързано с известни неудобства, но пък възможността да обсъдиш проблема си с лекар в Германия на български език определено компенсира подобни неудобства.

Време е за действие

По-долу давам превод от немски на няколко най-общи препоръки към родители във вашето състояние. При вас положението е малко по-сложно, защото детето е в чуждоезикова среда. Но пък попаднете ли на хора, това няма да бъде кой знае какъв проблем. Изброявам няколко неща, които е добре да бъдат свършени. Не са подредени по важност:

Намерете сънародници с добър немски език във вашия град

Първоначално ще имате нужда от такива хора, които да ви придружават при първоначалните ви контакти с немската администрация. Просто по този начин нещата ще се придвижат по-бързо. Искрено се надявам, че ще се намерят поне 2-3 души, които да бъдат с вас и да помогнат с превод. Може би очакването ми е доста нереалистично, но все пак става въпрос човек да отдели един час седмично от свободното си време.

Определяне на Pflegestufe

Определянето на степента от допълнителни грижи е първото и най-важно действие. След като получите необходимия документ, на негова база може да се подават заявления за всички други неща, на които имате право. Предполагам, че от клиниката в Göppingen сте получили подобен документ. Все пак е добре да споделите какво точно е името на документа на немски, за да видя дали става въпрос за същото нещо. Ако нямате такъв, непременно заявете определяне на Pflegestufe на детето ви при вашата здравна каса. Ако не се ориентирате как да го направите, просто споделете с каква здравна осигуровка сте (обществена/фамилна или частна) и коя е здравната ви каса? Аз ще проуча въпроса и ще ви обясня кое, къде и как се прави.

Насочване към Autismus-Beratung

Става въпрос за намиране данни за контакт на съветници по проблемите с аутизма във вашия район. Техните адреси ще намерите в Schulamt и/или Jugend- und Sozialamt. Лично при мен е имало случаи, когато съм бил крайно недоволен от помощта на съветник по даден въпрос, но пък е имало и моменти, когато съм получавал най-неочаквано изключително ценни съвети. При консултация с такъв съветник би трябвало да бъдете насочени и към подходяща форма на обучение/училище за вашето дете. Важното е обаче да се отчете, че детето е с Migrationshintergrund и немският не му е майчин език.

Заявяване на Pflegegeld и Betreuungsleistungen (при обществените здравни каси)

Грижите за деца с подобен проблем са доста повече, защото нуждите им са много по-специфични. След като имате документа за определеното Pflegestufe, може да заявите Betreuungsleistungen под формата на Verhinderungspflege. Ще получите право на доъплнителна годишна сума, която да бъде използвана за наемане например на продружител (с необходимата квалификация), който да бъде с детето, когато вие имате някакъв ангажимент. Размерът на сумата зависи от вида на вашата здравна осигуровка и здравната каса. При организации като Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung също може да се намерят предложения за допълнителна помощ. Става въпрос за т.нар. Familienentlastende Dienst (FED) и Familienunterstützender Dienst (FUD). Това са данните за контакт с регионалния офис в Göppingen: Lebenshilfe - Beratungsstelle Göppingen. Вземете някой познат с вас да ви превежда и ги посетете.

Заявяване на Schwerbehindertenausweis (инвалидна карта)

Притежаването й дава редица облекчения (например при плащане на улуги, употреба на автомобил и т.н.). За да бъде издадена тази карта се подава заявление в съответния Versorgungsamt или Landesamt. Отива се на място, взима се съответния формуляр (на информацията ще ви упътят), попълва се, прилагат се необходимите копия на документи и се предава. За вашия град всико това се прави в (по информация на Sozialverband VdK Deutschland e. V.):

Landratsamt Göppingen

Lorcher Straße 6

73033 Göppingen

Tel. 07161/202-0

Tel. 07161/ 202-441

E-Mail: lra@landkreis-goeppingen.de

Kinderheilbehandlung

Представлява пакет услуги (курорт, рехабилитиация), които могат да бъдат заявени при Deutschen Rentenversicherung. Отново се попълва комплект формуляри Antragspaket Kinderheilbehandlung, които могат да бъдат изтеглени от интернет.

За момента спирам с информацията по темата. Надявам се, че съм успял да я поднеса сравнително систематизирано. Много от термините умишлено съм ги оставил на немски. На много от места, които ще посетите, тези термини ще са ви достатъчни като ключови думи и веднага ще бъде ясно защо сте поискали срещата.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 години по-късно...
На 27.05.2015 г. at 19:34, Крякащата тайфа написа:

Здравейте, дайте ми един ден да си събера мислите. Ако утре вечер сте отново тук ще имате малко повече информация от мен. Пратете ми като лично съобщение населеното място, в което живеете. Щом немският ви не е на добро ниво е препоръчително да намерите личен лекар и/или невролог с български език, за което също бих могъл да ви помогна.

До утре  :)

Как мога да се свържа с Вас? Къде се намирате в Германия? По темата за децата с аутизъм,  защото моето също е аутист. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 5.12.2018 г. at 21:57, nadia1978 написа:

Как мога да се свържа с Вас? Къде се намирате в Германия? По темата за децата с аутизъм,  защото моето също е аутист. 

Здравейте nadia1978,

и да ви дам данни за контакт, едва ли мога да ви помогна повече от това, което правя, като пиша в този форум. Нито съм специалист в областта, нито работя нещо подобно. Но пък познавам хора, които мога да попитам, ако имате конкретни въпроси.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 10 months later...

Здравейте,първо искам да благодаря на "Крякаща тайфа"за подробното описание по -горе.

Така ,преди три месеца се преместихме да живеем с двете ми деца в Германия ,Ханау при баща им.Баткото е 15 годишен и е Аутист освидетелстван в България от Телк с 100%ЧП. Записахме го веднага след като пристигнахме в училище,записахме се в АОК,намерихме личен лекар ,запазихме час в детската психиатрия ,сега следва доколкото разбрах от напсаното по горе трябва да отидем в АОК за Pfelegestufe.

Въпросът ми е имали срок(2години) ,който детето тряба да е било в Германия преди да подадем документи за помоща която му се полага?

Дано да съм задала правилно въпроса си ,тъй като "Крякаща тайфа" е писал ,че няма време за губене и трябва да се действа ,но познати ни казват да чакаме ,че нищо нямало да стане преди две години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...
На 22.10.2019 at 8:22, Hristinakraeva написа:

...

Въпросът ми е имали срок(2години) ,който детето тряба да е било в Германия преди да подадем документи за помоща която му се полага?

Дано да съм задала правилно въпроса си ,тъй като "Крякаща тайфа" е писал ,че няма време за губене и трябва да се действа ,но познати ни казват да чакаме ,че нищо нямало да стане преди две години.

Здравейте Hristinakraeva,

съветът ми е да не чакате 2 години, нито 2 месеца, а да намерите време и да задвижите процедурата. Не казвам, че познатите ви не са прави в твърдението си. Но от опит знам, че промяната на процедурите и сроковете в Германия е динамичен процес. Нещата, които са важали само преди 6 месеца, може вече да не са валидни. Ако е необходимо да изчакате, ще бъдете уведомени писмено от съответната администрация по какви причини се налага това.

Само специалисти по дадена тема са способни да притежават актуалната информацията. Ние тук сме само един формур от ентусиасти, в който потребителите с мненият си се опитват да предоставят що-годе актуална информация. Единици са истинските професионалисти в дадена област, а ти те пишат рядко.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Крякащата тайфа написа:

Здравейте Hristinakraeva,

съветът ми е да не чакате 2 години, нито 2 месеца, а да намерите време и да задвижите процедурата. Не казвам, че познатите ви не са прави в твърдението си. Но от опит знам, че промяната на процедурите и сроковете в Германия е динамичен процес. Нещата, които са важали само преди 6 месеца, може вече да не са валидни. Ако е необходимо да изчакате, ще бъдете уведомени писмено от съответната администрация по какви причини се налага това.

Само специалисти по дадена тема са способни да притежават актуалната информацията. Ние тук сме само един формур от ентусиасти, в който потребителите с мненият си се опитват да предоставят що-годе актуална информация. Единици са истинските професионалисти в дадена област, а ти те пишат рядко.

До скоро ...

Благодаря за отговора ,не сме бездействали ,а резултатите те първа ги очакваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...

А какво да направя, ако детето няма аутизъм, а в Германия се опитват да го изкарат, че има! Минал ли е някой през този ужас?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 28.09.2021 г. at 23:29, IvaNK написа:

А какво да направя, ако детето няма аутизъм, а в Германия се опитват да го изкарат, че има! Минал ли е някой през този ужас?

На първо време са необходими са две неща:

 • да запазите самообладание, въпреки че ще ви лазят всячески по нервите
 • да бъдете любезни и кооперативни, като в същото време  не трябва да се поддавате на натиск

Историята ми е позната в известен смисъл. При нас обаче бяха на път да обявят сина ми за хиперактивен (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). От днешна гледна точка тогавашните събития ми се струват пълен абсурд, но по онова време доста се бяхме спекли. Помогнаха ни разговори с различни специалисти и педагози, където намерихме подкрепа и ни дадоха идеи. Но беше доста изнервящо да се бориш с училищните специалисти.

Така че пак ще кажа - търпение, самообладание, кооперативност и търсене на алтернативни мнения. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 28.9.2021 at 23:29, IvaNK написа:

А какво да направя, ако детето няма аутизъм, а в Германия се опитват да го изкарат, че има! Минал ли е някой през този ужас?

Направете консултация на друго място в Германия имате право на това. Потърсете и лекар с български език в Германия за по-добра комуникация, може да направихте и консултация в България. Каквото и да е,  детето ви да има нужда от подкрепа, показвайки някаква симптоматика, които само специалист може да идентифицира, а първата стъпка за това е да знаете дали има основание наистина за притеснение. 

Аутизмът не е заболяване, а неврологично разстройство, което се влияе силно от средата в която живее детето. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за подкрепата и желанието да помогнете. Ние сме се свързали вече с адвокат. Нещата са много сериозни и аз се чувстват едновременно уплашена, ядосана и безсилна. Преди 2 години детето ми посещаваше ясла в едно селце ( малчо беше на 2 годинки). Там видимо не ни харесваха и го показваха демонстративно - когато ходих да си взема детето, не ме поздравяваха, никой не извеждаше детето отвън в коридора, той сам идваше при мен като ме види, никой не ми казваше как е минал деня му, дали е ял, акал ли е, какво е правил. Трябваше да ги питам, при което винаги и с явно раздразнение, ми отговаряха едно и също-яде малко нудели. Когато дойдеше друга майка, изкарваха детето и даваха пълен отчет. Когато наближи синът ми да навърши 3 годинки, възпитателките, заедно с работещата с тях психоложка, се опитват да изкарат, че детето има аутизъм. Това те не но го казаха. Аз сама изпратих написания доклад на българска психоложка, която каза, че с написаното в дпклада искат да изкарат, че детето има аутизъм. Всичко се случваше тихо и без някой да разговаря с нас. Опитаха се да ни изпратят в клиниката, която работи психоложката. Ние отказахме. Прибрах се в България и минах детски невролог и психолог, които на 100 % отхвърлиха възможността детето да има аутизъм. Не защото е моето дете, но не е нужда си лекар, за да видиш, че малчо няма аутизъм. Той е най-контактното и жизнерадостно дете, обича да прегръща и целува и не може и секунда да стои сам. Отписахме детето от градинката, преместихме се в друго населено място. Когато обаче отиваме на годишния преглед на детето, детския лекар ни изпраща в детска клиника, за съвсем различно нещо. А цялата истина е, че психоложката в детската градина е разговаряла с него и той просто трябва да ни прати при психолог, който да потвърди думите им. За първи път някой друг ни записва час. Все ти казват при каквъв лекар да отидеш, но досега никой се е занимавал да записва час от наше име. Отидохме в тази клиника, там преглеждащата лекарка ни казва, че на детето му няма нищо, че е здрав и дори мнпго хитър, просто трябва да ходи на градинка и да общува с други деца. След месец пристига писмо от клиниката, в което е написано диагноза аутизъм. Никой досега не седна да разговаря с нас, какви проблеми може да има детето, само ни се усмихват, кават, че няма нищо и след тпва пишат съвсем различни неща. Образува се един кръг от познати лекари, които подкрепят думите на своята колежка. Страх ме е, че като отида на друго място за преглед, пак ще си звъннат по телефоните и пак ще напишат същите неща. Не е възможно всички лекари в България да казват, че няма аутизъм, а тук чрез подозрителни действия, да искат да изкарат, че има. 

Извинете за дългата и подробна история, но искам да разкажа на целия свят, какви порочни практики има в Германия. Не е само моето дете. Явно тук няма нищо свято. 

Пожелавам ви здраве и Бог да пази децата ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за всичко, което ви се случва и за мен това е странна, да не кажа абсурдно, но все пак от къде идват тези недоразумения и отношение и към детето, и към вас. Честа причина за такова поведение е незнанието на език и от там лошо отношение и игнориране. Надявам се да сте добре с немския, което е изключително важно за правилната комуникация. Благодаря ви, че сроделихте  с нас, вашата история, надявам се нещата да се развият благоприятно и детето ви да расте щастливо.

Ето и един линк, психолог в Мюнхен. Има и видеа в ютюб. Може да ви е от полза.

https://psihoterapia-onlinebg.com/za-men/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка. Досега сме провели 2 онлайн срещи с български детски психолог. Разбира се отхвърлят,  детето да има аутизъм. Аз бих се доверила на българските психолози за обективна оценка. Относно немският език... смятам, че е меко казано непрофесионално, да искаш да поставиш диагноза аутизъм на дете, тогава на 2г и 10м, само защото родителите му владеят или не владеят добре даден език. Тук говорим за детски психолог, не съм отишла на пазара да си купувам домати. Симпомите на аутизма са еднакви в цял свят, без значение какъв език говориш. Друг е въпросът, че заслепени от омраза и ненавист, някои хора тук злоупотребяват с правата, произтичащи от длъжността, която заемат. Аз не държа някой да ме харесва, но да искаш да осакатиш една малка душица, заради лично отшение, намирам за нехуманно. Смятам, че именно, защото много хора няма да повярват на думите ни, си позволяват да постъпят по този начин.

Просто бъдете предпазливи и не се доверявайте. 

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линка, който ви изпратих е на българска психоложка, работеща в Мюнхен.

Относно владеенето на езика, добрата комуникация с учители, лекари и въобще с всички немско говорящи е от огромно значение и от там произлизат много от недоразуменията и проблемите. Тук няма общо симптомите. Не подценявайте владеенето на езика, той ще ви отвори много врати и ще видите, живота с други очи, ще има и друго отношение.

Незнам дали разбирате какво ви казвам, нямам за цел да ви убеждавам в каквото и да било, както и да продължавам да пиша по темата. Това е вашият живот и вашите решения.

Аз често помагах на българи и съм попадала в различни ситуации и в масовият случай причината за всички проблеми е езика и неразбирането. Негативното отношение на българите, гледане из под вежди, преиначаване на ситуацията, прехвърляне на "топката", как всички са лоши, недобронамерени, дискриминиращи, защото сме били българи и какво ли още не.

Ние сме творци на собствения си живот и собствената ни реалност, когато сте  в позиция и вярвате, че някой целенасочено има агресия, омраза, ще се въртите в този кръг постоянно. Ако давате положителност, ще получавате положителност. 

И аз живея в малко населено място, отнасям се с уважение и получавам такова, общуваме с всякакви националности, в училище, болници, институции, попадали сме в какви ли не ситуации, не сме видяли лошо отношение, напротив винаги сме били отворени за диалог и комуникация. Единственият път в който бяхме изпаднали в безизходица беше шумни съседи, ниско ниво немци, решение нямаше, затова сменихме ситуацията т.е. вече не сме в това жилище. Решение винаги има, бъдете добронамерени, позитивни, диалогични и живота ви ще се промени в положителна посока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че сте срещнали добри хора и нещата вървят добре при вас, но това в никакъв случай не означава, че лоши неща не се случват. Явно говорим за съвсем различни неща, а говорим един и същи език. Както се вижда, не доброто владеене на език е важно, а желанието някой да те разбере. Разбира се, че ако немския ти е на добро ниво, това спомага за по-добър социален живот, но аз говоря за извършено престъпление и злоупотреба с правомощия. И за да спре сагата с езика, ще ви кажа, че немския ни е на достатъчно добро ниво и дори детето говори на немски. 

Смятам, че кореспонденцията тук преминава в съвсем различна насока. Аз се нуждая от помощ и съвети, както и да осведомя останалите родители за случващото се, защото както съм написала по-горе, това не е единичен случай. Кое, как, защо, ще се изясни на едно друго място.

Хубава вечер. Пожелавам здраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..