Jump to content

Обяви за жилища под наем без комисионна (Provision)


Recommended Posts

Има десетки, дори стотици немски сайтове с обяви за жилища, които се отдават под наем. По-долу публикувам няколко не толкова популярни. Особеното при тях е, че при всички оферти жилищата се отдават под наем без комисионна (Provision). За допълнителна информация относно комисионната (Provision) вижте темата Разясняване на термини, понятия и съкращения от обявите за жилища в Германия.

Проверих сайтовете по-долу и действително на всеки един от тях се твърди, че предлаганите жилища са без комисионна. Вие все пак внимавайте, ако ги използвате след време, защото нещата могат по всяко време да се променят.

http://www.salzundbrot.de

http://www.lieblingsmieter.de

http://www.smmove.de

http://www.null-provision.de

http://www.ohne-makler.net

http://www.0provision.de

http://www.mc-wohnung.de

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 9
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Един малко познат начин за наемане на жилище без да се плаща комисионна (Provision) е вариантът за търсене на такова директно при дружества от типа Wohnungsgesellschaft, Wohnungsbaugesellschaft или Gebäudegesellschaft (да не се бъркат с Wohnungsgenossenschaft). Това са регионалните фирми/организации, които управляват/стопанисват цели сгради/квартали и са директни наемодатели. Обявите им обикновено не са публикувани в големите интернет-сайтове с жилища. Необходимо е да проявите инициатива и да намерите тези дружества във вашия район, а след това да следите обявите на сайтовете им.

Възможно е дори да посетите офиса на дружеството и да оставите подготвените от вас документи за кандидатстване т.е. Wohnungsbewerbung (повече информация за него ще дам в друга тема), като от време на време се обаждате, за да потвърдите интереса си по отношение наемането на жилище.

ВАЖНО: много често подобни дружества не дават на сайтовете си всички свободни жилища, с които разполагат. Съществува вероятност да има например 5 тристайни апартамента, които да са свободни, но да се предлагат само два от тях. Има няколко причини, поради които се прави така, но за момента няма да ги коментирам. Добре е да го имате предвид и ако предлаганото жилище не ви харесва и не сте притиснати от условията, можете да попитате дали случайно няма друго необявено жилище.

Ето и един конкретен пример. Направих си труда да потърся оферти за жилища в Илменау (Ilmenau), предлагани от посочените по-горе дружества. Попаднах на следната обява от Ilmenauer Wohnungs- und Gebäudegesellschaft mbH

56975b5e847b3.jpg

Ето и резултатите в един от популярните сайтове с обяви за жилища. Като критерии за търсене съм посочил тези от обявата на Ilmenauer Wohnungs- und Gebäudegesellschaft mbH. Вижда се, че посоченото по-горе жилище липсва.

56975b900b491.jpg

Това е само един пример. Има десетки хиляди обяви, които реално остават скрити, ако търсите по традиционните методи и се ограничите само до най-популярните търсачки. Ако на човек му се занимава и има време, ще успее да се добере и до най-труднодостъпните предложения, което пък увеличава многократно шансовете за намиране на жилище.

Желая ви успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравейте, благодаря за темата, тъкмо жилище си търсим. Само да отбележа, че обявите от първите 4ри  сайта са от брокери. Бих искала да попитам относно жилищата отдавани от Wohnuhngsgesellschaft. Попаднах на такива обяви, цените са доста по-изгодни, но искат да се закупи определен брой акции, като цената излиза колкото 2-3 наема. Въпросът ми е, знаете ли какво се случва с тези пари при напускане на жилището? Може ли да си ги получи човек обратно както би било с нормалните предплати?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Krisia,

до момента съм наемал жилища от две различни Wohnuhngsgesellschaft в два различни града и не ми се е налагало да купувам акции. В нашия район техните обяви действително са най-атрактивните. На едното място плащахме Kaution в размер само на един месечен наем (Kaltmiete), а на другото място изобщо не се плаща  Kaution.

Дали при вас не става въпрос за Wohnungsgenossenschaft? Ако искате ми пратете линк към обявата като лично съобщение и мога да погледна за какво по-точно става въпрос.

По отношение на таксата (Provision) за посредника (Makler) е добре да се знае, че от 01.06.2015 важи правилото "Който поръчва, той плаща". За да плати един наемател комисионна на посредника е необходимо той изрично и писмено да поръчал на брокер да му търси жилище.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Крякаща тълпа, благодаря за отговора!

Да става въпрос за Wohnungsgenossenschaft, очевидно аз не съм разбрала добре. Изпратих ви една обява на съобщение.

Последния ви абзац относно брокерите, означава ли това, че ако харесам обява публикувана от брокер и искам да наема жилището не съм длъжна да платя комисионна? Предполагам, че нещо са измислили, примерно да те допуснат на оглед само, ако имаш подписан договор с тях :).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Krisia написа:

Здравейте Крякаща тълпа, благодаря за отговора!

Да става въпрос за Wohnungsgenossenschaft, очевидно аз не съм разбрала добре. Изпратих ви една обява на съобщение.

Последния ви абзац относно брокерите, означава ли това, че ако харесам обява публикувана от брокер и искам да наема жилището не съм длъжна да платя комисионна? Предполагам, че нещо са измислили, примерно да те допуснат на оглед само, ако имаш подписан договор с тях :).

 

Здравейте Krisia,

действително става въпрос за Genossenschaft, а не за Gesellschaft. В търговски смисъл това са коренно различни структури, но не съм запознат с детайлите.

В най-общия случай важи правилото: при Genossenschaft отиват хората, които се установяват на даденото място за дълъг период 10-15-20 г. Доколкото ми е известно напускането на Genossenschaft е свързано с повече усложнения, но все пак е факт, че сградите им са пълни и предпочитани от немците. Самите Genossenschaft предпочитат немци, там обикновено се става член с препоръки и т.н.

Моето предложение е да разгледате офертите на Wohnungsgesellschaften в района. Пратих ви линк към един списък за вашия район. Там могат да се намерят предложения на почти същата цена, но всичко е много по-просто - както наемането, така и напускането на жилището. Търсете обявите директно в сайтовете на фирмите, а не в онлайн-борсите като http://www.immobilienscout24.de

По отношение на комисионните и брокерите сте разбрали правилно - ако обявата е публикувана вече някъде, това означава, че брокерът е получил поръчка да го направи и ще си прибере комисионната от този, който му е поръчал. В местата, където за 1 жилище кандидатстват 10...100 човека до оглед ще ви допуснат, само ако имате перфектно подадени документи за кандидатстване (само E-Mail с вашето запитване в тези атрактивни райони не е достатъчен). Освен това може да се окаже, че на датата за оглед ще се блъскате из жилището с още 10...20 души, т.е. няма да има комисионна, но вероятно няма да има и персонална дата за оглед.


До нови срещи!
Крякащата тайфа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Крякаща тълпа,

отново много благодаря!

Знам, че само с един обикновен емайл трудно ще стане да отидем на оглед и да наемем жилище. Имаме подготвени документи (по-точно съпругът ми има, ние с бебето още не сме в Германия): от немския кредитен регистър, че не е длъжник, 3 последни извлечения от заплатата (на трудов договор е) и документ от предишния наемател, че е бил коректен. Така, че да се надяваме , че ще намерим нещо подходящо :). Просто не очаквах, че ще е толкова времеотнемащо и  т.н......

Редактирано от Krisia
допусната техническа грешка при писане
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте отново :).

Още не сме си намерили жилище, но поне ходим на огледи. Да споделя сайт със обяви от частни лица,без комисионна, много от тях са от Nachmieter и определено са по заинтересувани да организират оглед и да преотдадат. Проблемът е, че в обявите ме винаги има достатъчно информация и не винаги има снимки. Т.е е едно кандидатстване, звънене и ходене по огледи  - eBay Kleinanzeigen- immobilien и там си задаваш критерии на търсенето. Може и да си публикуваш какво търсиш, но не знам дали тази техника дава резултат.

  • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 години по-късно...

Здравейте, 

Много ще се радвам ако можете да ми помогнете. От 9 месеца си търся квартира в Rastatt (Karlsrue,  Baden-Baden). Неуспешно досега. Помогнете ако някой има информация, или някой ако си търси съквартирант, или ако знае за Wohnungsbewerbung  в този район къде е? 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..