Jump to content

Jobcenter и отпуска


raza68

Recommended Posts

История- Мъжът ми получи Kündigung. Пpез 2014 е работил с Gewerbe, което го закри в края на 2014. От септември 2014 до август 2015 няма адресна регистрация в Германия. Август 2015 взехме жилище с договор. През 2015 до април 2016 не е работил с Gewerbe или трудов договор.  От 01 април 2016 започна с трудов договор и беше в пробен период за 6 месeца. Не поради негова вина получи Kündigung в края на юни 31.06.2016. Последва регистрация в Аgentur für Arbeit, Jobcenter. За месец юли и август получихме парична помощ от Jobcenter. Аз работя на трудов договор от март 2015 и в момента съм в последното продължение до 31.08.2016. От тук - или unbefrist или schluss. На 26.07. 2016 имах разговор със служител от Jobcenter относно трудвата ми заетост след края на септември. Аз казах, че от 08.08.2016 до 30.08 съм в платен планиран годишен отпуск и пътувам за БГ. Служителят си записа това. Сега в петък 05.08. получавам  писмо от него с 2 оферти. На бланката има дата 28.07, на плика дата няма. Днес си изпратих CV и попълних бланките за връщане в JC, като допълних, че пътувам за БГ. Възможни ли са санкции от JC?

Освен това ни искат и данъчните декларации за 2014 и 2015. Моите са ок. Но при мъжът ми 2014 ок. Но за 2015 счетоводителката нямала представа. Някой да е имал такъв случай?

Редактирано от raza68
допълнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • Отговори 2
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Здравей raza68,

честно да ти кажа - много оплетена история. Ще се опитам да отговоря според това, което съм разбрал, а ти ме поправи, ако нещо не е така.

 

Първо приемам, че при съпруга ти едиснтвеното неясно е какво да прави с данъчната декларация от 2015 г. Понеже през въпросната година е бил за повече от 183 дни (6 месеца) без адресна регистрация в Германия (къде е бил физически е друг въпрос), това означава, че няма как да подаде данъчна декларация за 2015 в Германия. Допускам, че е бил през този период в България. Ако е така, то той може и да не е бил задължен да подаде данъчна декларация там. Само при определени условия подаването на годишна данъчна декларация в България е задължително. А може и да е подал, тогава просто й правите копие и я давате в Jobcenter да си я превеждат. Какво да правите, ако съпругът ти не е е бил задължен и не е подал годишна данъчна декларация в България, но от Jobcenter все пак настояват да получат такава? Ще стане ясно при консултация с вашия съветник в Jobcenter. Има вариант да пуснете такава, въпреки изтеклия срок, но може да се наложи да платите глоба (макс. 500 лв.), така че не го правете, ако не сте принудени.

 

А сега относно твоя разговор със служител от Jobcenter по въпроса с трудовата ти заетост след края на септември. Първо не ми стана ясно какви две офети си получила от него? Второ, за какви възможни санкции споменаваш, при положение, че все още не е ясно дали изобщо ще получаваш пари през Jobcenter? Иначе мисля, че се прави по следния начин, но понеже не познавам детайлно темата и давам само най-обща информация:

  • след като си работила почти година и половина в Германия, би трябвало да взимаш в началото ALG I (обезщетение за безработица). Мисля, че в този период не те натискат още от първия месец със срещи, но е различните провинции е различно. Няма ли да взимаш ALG I?
  • освен това, дори и при вземане-даване с Jobcenter имаш право в годината на определен брой календарни дни отсъствие (Ortsabwesenheit). По едно време бяха около 20 дни. Обади се или посети твоя съветник и кажи, че не можеш, понеже сте планирали пътуване извън страната, още преди да се запишеш в Jobcenter (от това има смисъл само ако можеш да го докажеш). Посочи точните дати и помоли да ти разрешат да изместите срещите преди или след пътуването. Чувал съм обаче, че през първите месеци това разрешение за отсъствие го дават по-трудно. Ако все пак ти го разрешат, трябва да го получиш писмено. Ако не ти разрешат или периода е по голям от допустимия, просто се отписваш и после като се прибереш отново се записваш (естествено губиш парите за този период).
  • санкции от Jobcenter са възможни, ако без разрешение или уважителна причина не се явяваш на срещите: при първо самоволно неявяване мисля, че са 10% намаление на парите за срок от 3 месеца, при второ 30% и т.н.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Благодаря за отговора. Към момента все още не е ясен въпроса относно данъчната декларация на мъжа ми. Аз имам право на АЛГ 1, но той- не. А Hauptantraga за JC е от негово име, но аз съм вписана. Към днес = аз получих вече безсрочен договор, а той - започва от 01.09. работа. Най-вероятно за септември ще получим отново помощ от JC, защото тои няма да има приход.

Защо питам дали няма да се връщат парите- ами вървят едни слухове, че трябва да имаш 2 години работа, за да ти се отпуснат помощи, освен това и да няма повече от 6 месеца откъсване от трудовата заетост в Германия. Аз изпълнявам тези условия, но той - не. Та в този ред на мисли- зададох въпроса.

За 2015г - няма пусната декларация и в БГ. Не е работил никъде. Да приемем условно.

Редактирано от raza68
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..