Jump to content

Курсовете по немски език- инвестиция в бъдещето


Danny

Recommended Posts

За тези, които искат да останат в Германия, да се интегрират успешно и да си намерят нормална работа е много важно да започнат веднага след пристигането си в Германия курсове по немски език. 
Чета по форумите колко е трудно да се намери работа, квартира, всеки търси лекар или адвокат с български език, разбираемо е... Трудно е, разбира се, трябва да се познават законите, различните видове институции, трябва да знаем какви са ни правата и задълженията, да си запишем децата на училище и детска градина. Не искам да ви поучавам в никакъв случай, или както е прието да се казва всеки си знае най-добре, но е добре да ви разкажа какво аз разбрах, ходейки на училище.
Първо, в началния курс до модул Б1 ще се научите да се изразявате, макар и просто, ще можете да си попълните някои видове формуляри и ще ви е от полза, ако се наложи да отидете на родителска среща например. Тези начални курсове ми бяха достатъчни да си напиша бевербунг(Bewerbung), за да кандидатствам за работа и лебенслауф (Lebenslauf/ Автобиография). Говорейки на това ниво немски език имате поне 50% шанс да си намерите добра работа.
Минали сме през периода, когато както много от вас в момента, сме търсили човек с немски, за да дойде с нас до една или друга институция, но тези знаещите, трябва да не отидат на работа или да са безработни за да ви помагат (трудна работа :-( ).
В тези курсове се учи също, какви са ви правата като работници, какви са задълженията на работодателя, данъчните класове и видове заплати. Също така, за квартирите, видове договори, отново за вашите права и какво трябва да направите, ако вашият хазяин е некоректен и т.н.. Всичко, абсолютно всичко, за което мнозина от вас и не подозират дори, и ще ви помогне да живеете по-добре и по-спокойно тук.
Давам си сметка колко безценно време съм изгубила в очакване да науча езика, ей така, в движение, не се самозалъгвайте, това е голяма грешка.
Продължителността на курса от самото начало А1 до края Б1 е средно около шест месеца, като ако плащате вие, цената е 140 евро на модул( един модул е с продължителност 100 уч. часа), но... ако успешно завършите и си вземете сертификата за завършено ниво Б1, от БАМФ ви връщат половината сума. Има вариант да не плащате нищо, но това е когато сте регистрирани в Джобцентър.
В Хамбург има поне 4 варианта за тези курсове, има сутрешен, следобеден,  вечерен и такъв, който е два пъти седмично по час и половина, също вечер.

За голямо мое съжаление в тези курсове много рядко срещам българи, след като по последна информация само в Хамбург сме били поне 20 000, преобладават поляците, а не вярвам те да са по-малко заети от нас :-)
Шест месеца не са чак толкова дълъг период, че да не можем да инвестираме в нещо от което ще има голяма полза... 
Много от вас имат добро образование, по този въпрос също можете да направите нещо, не е оправдание, че нямате време, подгответе си дипломите, сертификати, квалификации, а също така и ако имате от бивш работодател препоръки, нищо че са на български език, ако е неободимо ги преведете. По тази тема има в сайта публикувани адреси на интеграционни центрове, където ще получите повече информация относно тези документи, безплатно е.

 Иска ми се и го казвам за пореден път, повече хора да проявят интерес към тази тема, защото не е достатъчно само да се оплакваме колко е трудно, трудно е, разбира се... да смениш среда, приятели, език. Инвестирайки в езика, много скоро ще усетите разликата в отношението на немците към вас, ще ви е по-лесно да си намерите нормална работа с много по-добри условия и с по-добро заплащане и най-вече ще ви се спестят много неприятни моменти за в бъдеще. Това вече го казах няколко пъти :-), но дано все пак запаля някой да започне да учи...

Редактирано от Daniela Uzunova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 15
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Изключително вярна, достоверна и полезна информация! Бих допълнила, че аз съм започнала курса през април 2016г. и плащам 155 евро на модул. Започващите след септември 2016г. плащат по 195 евро на модул. Предполагам следващата година ще е още по- скъпо заплащането за модул.

От училище обясниха, че 2017г. ориентировъчният курс става 100 часа, а цената му 100 евро. Друго ново, което въвеждат във VHS е възможността Б2 да се кара също като интеграционен, но за целта трябва да си регистриран в Arbeitsamt или Jobcenter и от там да го заплатят (дали ще са съгласни е друг въпрос). Още е нововъведение и нямам много информация за това. 

Наистина в Германия се пренапълни с чужденци- евтина работна ръка. Намирането на работа и жилища става все по- трудно и знанието на езика е винаги и за всичко предимство. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубави неща са написани тук и информацията е полезна. Добавям и това, че трябва да си промените мирогледа, когато учите немски. 

За много хора, ученето е сядаш, прочиташ урока, изваждаш думите, пишеш ги по няколко реда и на следващият ден според мен просто си ги забравил. Важното е да хванете основният смисъл, да се опитате да научите думите в някакво изречение и да направите подходящата асоциация за да ви остане в главата. Сещам се за думата die Treppe стълбище и асоциацията, че ако не внимавате ще се претрепете. Да, на вид глупава асоциация, но запомняте думата. 

Освен това основното е да се учи с удоволствие. Доста от граматиката я има в youtube, ако напишете примерно Konjunktiv 1 ще се изненадате колко хора са положили усилия, да направят клип с обяснение на граматиката, разбира се не търсете с обяснение и на български език, слушайте само на немски при това може да изгледате много клипове касаещи само тази граматика докато лежите и си почивате. Може да гледате, интересни истории, съвети....и въобще всичко което ви е интересно и ви вълнува, но на немски. Аз така си вадя нови думи, ползвам и субтитри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 година по-късно...

Според мене в темата няма развитие, тъй като липсва въпрос за дискусия. :)

Аз водя интеграционни курсове (също в Хамбург) и ако мога да съм полезна с нещо съм насреща. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Denitza Katzarova написа:

Според мене в темата няма развитие, тъй като липсва въпрос за дискусия. :)

Аз водя интеграционни курсове (също в Хамбург) и ако мога да съм полезна с нещо съм насреща. :)

Здравейте Деница,

радвам се, че решили да станете част от тази общност. Използвам възможността, за да ви поставя конкретен въпрос по отношение на курсовете по немски език в Германия. Как човек, който сам финансира курса си, да намери подходящото място (организация, преподавател, форма на обучение), така че да получи максималното качество срещу заплатената от него цена? Имате ли някакви по-общи съвети?

Поставям този въпрос, защото аз самият наскоро похарчих време и средства, срещу които получих едно нищо. Курсът беше надграждащ (ниво В2-С1) към местното Volkshochschule. За момента няма да се впускам в подробности, но по-натам може и да разкажа личните си преживявания, ако се получи дискусия и има интерес.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! :)

Основен проблем при тези "надграждащи" курсове е, че често курсистите не са достигнали нивото, с което трябва да започнат обучението (т.е., което трябва да притежават), макар да имат сертификати. Конкретен пример е, че изпита DTZ  (на bamf) уж трябва да е комулиращ и да достига нива A2-B1, но В1 на DTZ далече не отговаря на нивото на познания на B1 на telc. Докато B2 e според изискванията на telc. Преподавателите при Bildungsträger, финансирани от Bamf, се сблъскват с проблема на изключително нехомогенните групи, които не са на ниво В1. И трябва за 3 месеца да запълват пропуските, най-напред вероятно да въведат В1+ и чак след това да продължат с В2. Опита с подобни курсове също е важен. Аз съм работила и във VHS и в частно училище и според мене не толкова институцията е важна, а за какви курсове става дума. Тези, финансирани от Bamf, са трудни. За най-ефективен резултат е добре е да се огледате за интензивни езикови курсове, но не интеграционни. Съжалявам, че говоря общи приказки, но конкрено имам информация само за Хамбург. :) А Вашият опит е полезен, защото може да помогне на други да вземат правилно решение... :)

Поздрави

Редактирано от Denitza Katzarova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, от средата на януари започва безплатен курс по немски за начинаещи в Хамбург . Учителката не е българка, но има много добър подход. Обръща повече внимание на диалога. Курсът е безплатен за българи, продължителност 200 учебни часа разпределени по 2 пъти в седмица, не се издава сертификат. Ако някой има интерес мога да му дам телефон да се запише след нова година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте Denitza Katzarova, прочетох че водите интеграционни курсове в Хамбург. Аз в момента започвам обучението си за ниво В1. Искам в края на юни да се ява на изпит за сертификат. Може ли да ме ориентирате на какво да наблегна за изпита. Търся материали, примерни тестове и упражнения. Ще съм Ви благодарна ако можете да ми дадете някакви насоки. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 година по-късно...

Искам да споделя с вас, какво се случва с моят курс по немски и как да погледнете  по друг начина на преподаването тук. Групата в началото на учебната година беше около 20 човека, в момента сме 3-5, с новозаписалите се. Курсът е вечер и се заплаща. Масово се отказват и не им харесва. Преподавателят открито сподели притесненията си, че той не се справя явно и въобще какво става. Разказах му, какво очакват колегите ни и как се учи в България и не само.  Всички горе долу са на мнение, че искат текста да се прочете, да се извадят непознатите думи, да се направят упражненията.  Но в повечето случай това не е така, има много допълнителни материали, четем текстове, но преподавателя акцентира на интонация, произношение, обяснява някоя дума, специфики, но не изписва на дъската непознатите думи. Разказва интересни истории, говорим по различни теми извън учебника, все пак сме края на B2 ниво.

Виждам как повечето българи ги е страх да се запишат на курс, с доводът как ще разбират като им кажат нещо, нямало курсове за българи.....т.н. По-нагоре в темата, някой беше писал, че учителката не е българка. Т.е. очакването е съвсем различно от реалността.

За себе си мога да кажа, че на мен този подход ми харесва и дава резултати.

Същите страхове и нежелание да се запише на курс имаше синът на мои познати. Младо момче на 20 и няколко години. В крайна сметка след като го убедих, че това не е така и отидохме да се запише на курс и мина първото занятие, той беше много въодушевен. Беше вече почти година в Германия, работи и имаше някакви познания. Така тръгвайки на курс в първо ниво, се справяше много добре , не само учи, но и създава приятелства и среда.  Преди това беше от работа, вкъщи и на компютъра.

Надявам се да съм била полезна със споделената информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 години по-късно...
На 11.06.2022 г. at 2:40, AinStein написа:

Доколкото разбрах вече безплатен интеграционен курс дават след 4години работа в Германия

Това не е вярно за тези 4 г. Освен това има опция курсът да ти се плати от немската държана без да си на социал или арбайтс амт, а нормално работещ. Имаше някъде писано из форума в темата за курсовете по немски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, veronik_veronik написа:

Това не е вярно за тези 4 г. Освен това има опция курсът да ти се плати от немската държана без да си на социал или арбайтс амт, а нормално работещ. Имаше някъде писано из форума в темата за курсовете по немски.

Имало е, писано е, но правилата за раздаване на зоба на българските коне отдавна са се променили.Кажи ми как работещ на цял ден ще ходи на такъв интеграционнен курс, който понякога е над 7 месеца или сутрин или следобед.Ти изобщо на такъв била ли си или от vhs?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, била съм. Volkshochschule предлага интензивни курсове, ежедневен по половин ден, курсове 2 пъти в седмицата вечер и курс само в събота. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, veronik_veronik написа:

Да, била съм. Volkshochschule предлага интензивни курсове, ежедневен по половин ден, курсове 2 пъти в седмицата вечер и курс само в събота. 

От написано не се разбира точно ти какво си карала?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо бях на интензивен курс, след това си намерих работа и посещавах вечерен курс и последно посещавах съботния им курс, който премина по време на пандемията в онлайн. Интензивния курс беше платен от Arbeitsamt, след това си плащах сама. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, veronik_veronik написа:

Първо бях на интензивен курс, след това си намерих работа и посещавах вечерен курс и последно посещавах съботния им курс, който премина по време на пандемията в онлайн. Интензивния курс беше платен от Arbeitsamt, след това си плащах сама. 

Значи не си била на интеграционен курс за които аз говоря и брошура постнах.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Ето един полезен линк за безплатни тестове по немски език.

https://www.klett-sprachen.de/digitales/einstufungstests/einstufungstests-daf-daz/c-638

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..