Jump to content

Транзитно преминаване с автомобил през централна Европа


Recommended Posts

Ситуацията през последните месеци е много динамична. Отделните страни, в опит да контролират скоростта на разпространение на корона-вируса, налагат най-различни мерки.

Много често официалната информация е нееднозначна и ще бъде добре, ако се допълва с информацията не тези от вас, които са минали през една или друга държава. Моля да посочвате в публикациите си и посоката, в която сте преминали, защото има значение.

Ето линк към официалната страница Предупреждение за пътуване на Министерството на външните работи, на който би трябвало да има актуална информация за ситуацията по държави. Там има друг линк Списък на държавите с предупреждение за пътуване, който ви препраща към списъка по държави. За много държави информацията е така поднесена, че не се прави разлика между транзитно преминаващи и оставащи в съответната държава. А в много случаи за тези две категории има различни правила.

Така че, който е пътувал през последната седмица, да сподели какви проблеми е имал, особено в посока от България към Германия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 14
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

преди 8 часа, 1984 написа:

За много държави информацията е така поднесена, че не се прави разлика между транзитно преминаващи и оставащи в съответната държава. А в много случаи за тези две категории има различни правила.

Да, в общи линии това е основният проблем. Освен това е пълно с противоречива информация. Нашата епопея на завръщането започва на 20-ти. Ще споделя подробности. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля ако някой има представа да ми отговори, в края на месеца трябва да дойде един познат от България бизнес пътуване до Германия и на следващия ден да пътува обратно, не можах да намеря актуална информация възможно ли е това, тестове, карантина има ли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

както обещах споделям информация за пътуването ни, но се боя, че вече не е актуална предвид ситуацията с COVID-19

И така, тръгнахме рано сутринта на 20-ти юли от Варна към Хамбург. По план пътуването ни бе планирано така: Варна > Бургас > София > Сърбия > Унгария > Австрия (през Виена) > Германия

Разбира се плановете рядко се осъществяват така, както бихме искали. Ще отворя специална тема за чудото наречено автомобилни перипетии в България. Това ще направя по-натам когато ми мине малко за да не използвам обидните думи, които ми идват наум. Така или иначе наложи се да останем денонощие в София и да се разправяме по автосервизи (мамицата им). В крайна сметка успяхме да тръгнем.

Обикновено след Виена правим задължителна почивка на този паркинг https://goo.gl/maps/XHoHr5fEX4224B9s7, трахотно място. Има си дори и дефибрилатор :). След това тръгваме посока Нюрнберг като малко преди това се отклоняваме към Хамбург. Идеята е максимална част от пътят ни да минава през Германия отчасти заради ADAC, отчасти заради спокойствието и лоши преживявания в Чехия.

Сега най-сетне по темата. Това беше най-лекото ни пътуване с кола от България до Германия в цялата ни семейна история. По всички граници минахме много бързо и без никакви корона усложнения. Предварително бяхме много наплашени от всевъзможни информации за карантини по границите, проверки, декларации и т.н. и т.н., дори звъняхме във външно министерство. По-добре да бяхме звъннали в някоя пицария. Информация нулева.

В заключение мога да кажа само, че всичко, което прочетохме за евентуални проблеми заради COVID-19 и което ни изкара акъла се оказа лъжа! Излязохме от България на 21-ви в 14 ч. и на 23-ти в 2 ч. сутринта си бяхме в къщи в Хамбург. 

Редактирано от Aleksander
  • Благодаря! 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз нямам лични впечатления, но мои познати, на които имам доверие споделиха, че пътуването им през Сърбия, Унгария, Словакия и Чехия в посока Германия е минало без каквито и да е особености или специални мерки. 

Пътували са на 31.07-01.08 и по думите им всичко е протекло точно така, както е било винаги в последните 4-5 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 08.08.2020 пътувахме по маршрута България-Сърбия-Унгария-Австрия-Германия. Ето накратко особеностите:

Сърбия
Влязохме през ГКПП Калотина. Нямаше каквито и да е мерки или особености от сръбска страна. Преминаването стана по познатия начин от времето преди корона "пандемията".

Унгария
По план трябваше да влезем през ГКПП BÁCSALMÁS - BAJMOK. Сърбите ни пуснаха, но унгарците ни върнаха. За транзитно преминаващите, които идват от Сърбия са отворени само TOMPA - KELEBIA и RÖSZKE - HORGOŠ. Ние отидохме на TOMPA - KELEBIA. От унгарска страна, освен рутинните проверки, ни мериха температурата и ни връчиха листовка, на която са посочени транспортните коридори и местата, на които имаш право да заредиш гориво, да ползваш тоалетна и да направиш почивка.

Това е линк към картата с транспортните коридори, която се получава на хартия. Информацията върху хартиената листовка е минимална и ако човек се води само от нея, не може изобщо да се ориентира какво да прави:
http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor

Информацията в този линк е на английски език, значителна е по обем, но въпреки това е неясна:
http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing 

Ето накратко моя прочит на информацията:
Унгарските власти са определили за транзитно преминаващите конкретни бензиностанции с тоалетни и места за почивка. Преминаващите транзит нямат право да спират на други места, но пък имат право да излизат и извън маркираните пътища. Т.е. маршрута на движение може да се избере свободно, ако не се спира за почивка, зареждане на гориво и тоалетна, като страната трябва да се напусне за 24 ч.

Австрия
Влизането в Австрия може да става на всеки един ГКПП. Ние слязохме от магистрала М1 на отклонието за Братислава и продължихме по път 1 през Hegyeshalom в посока Австрия. На входните точки австрийците са направили временни ГКПП-та, през коит ос епреминава с много ниска скорост. Незнайно по какъв критерий австрийците спират от време на време по някой автомобил и проверяват нещо. Когато пристигнахме ние, имаше около 100 автомобила на опашката, които минаха за около 15 мин. Опашката на основния входен пункт по М1 беше многократно по-дълга и колите оттам слизаха, за да минат през по-малкия ГКПП. В Австрия няма задължителни транзитни коридори или други ограничения.

Германия
Аналогично на Австрия има изградени временни ГКПП-та, през които колоните с автомобили се пропускат с ниска скорост. От време на време спират някой автомобил. Разликата е, че на немските пунктове стояха въоръжени до зъби полицаи с бронежилетки и автомати. Тази демонстрация на сила ми се стори прекалена, но може и причината да е била друга, а не корона-вируса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет към тези, които се прибират с автомобили от България :
Пазете си касовите бележки или други документи, с които може да докажете, че през последните 14 дни сте били в България. Пазете и платежните документи от държавите, през които преминавате транзитно и които получавате при плащане гориво, на пътни такси, винетки и т.н.

След прибирането ни в Германия, здравните власти ни вкараха в една въртележка, от която все още не е ясно как ще излезем. Благодарение на запазените платежи документи от България, Сърбия и Унгария изглежда, че изходът от ситуацията ще бъде благоприятен за нас.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...
  • 2 weeks later...

Един въпрос до тези, които през последния месец са преминавали транзитно през Унгария. Лепят ли все още на влизане в Унгария онзи стикер, с който си белязан като транзитно преминаващ и нямаш право да се отклоняваш от посочения ти маршрут?

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

на много места в нета намерих форуми и въпроси и отговори, но никой не ми вдъхва доверие. Някак си тук информацията ми се струва доста по-точна и актуална. Надявам се да успея да получа отговор на моят въпрос.

Утре (16.07.21) пътуваме с кола Дания - България (с 2 малки деца 3,7). Тъй като пътуването за тях ще е трудно, ще направим 2 нощувки в Прага. До тук добре, но това автоматично означава че ще сме с изтекли COVID тестове до БГ....

Някакви идеи или съвети? Предполагам че няма да има значение през коя граница ще влезем в БГ. И през Румъния(Дунав мост 2) и през Сърбия все ще сме с изтекли тетове.

 

Предварително благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Мr. T,

Като цяло мисля, че е добре да се осведомиш за възможностите за подновяване на корона-теста ти в Прага.
Ако го направите преди там преди да тръгнете за България, би трябвало да ви удължи прозореца.
Не знам как си с немския, но намерих тази статия :
https://www.landesecho.cz/index.php/gesellschaft/1798-wo-kann-ich-als-tourist-in-prag-einen-corona-test-machen

Ако се затрудняваш с немския, по-късно ще се опитам да намеря време да преведа каквото те интересува :)
Поздрави и лек път

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто това ми изплю гугъл транслате . Като го прегледах набързо, ми се струва разбираемо. Аз бих избрал някое място където ще ти направят бърз антигенен тест за 15 минути. Този антигенен тест има валидност 72 часа което според мен е достатъчно да се стигне до България.

 

Възможности за тестване на летище Вацлав Хавел
 

Преди престоя си пътниците трябва да изяснят дали настаняването им предлага съоръжения за тестване. Ако случаят не е такъв, въздушните пътници могат да се тестват на летище Вацлав Хавел. В публичната част на летището има терминал за изпитване между терминал 1 и терминал 2 (отворен всеки ден от 4 сутринта до полунощ). Има и друга опция за тестване в непубличната част на Терминал 1 (отворен всеки ден от 7:00 до 19:00). Не е необходима предварителна регистрация. И на двете места пътниците могат да направят PCR тест за еквивалента на 32 евро. Резултат може да се очаква в рамките на 48 часа.


Тест за антиген на площад Вацлав

На площад Вацлав 824/29 има и тестова станция. Това е отворено всеки ден между 8:00 и 18:00. В допълнение към извършването на PCR теста, има възможност и за провеждане на тест за антиген в тази тестова станция. След това резултатът е достъпен в рамките на 15 минути. Най-евтиният вариант на антигенния тест струва около осем евро. Среща може да бъде уговорена на уебсайта на GHC Genetics.
Плащане само с карта - тест за антиген за около осем евро

Има и други опции за провеждане на тест за антиген в пражкия квартал Smíchov, на Lidická 337/30 (отворен всеки ден между 8:00 и 15:00 и 18:00 и 22:00) и в Новия град на Прага в Hybernská 1033 (всеки ден отворен между 8:00 и 13:30 и между 14:00 и 22:00). И на двете места се изисква предварителна регистрация на http://www.scimed.cz/en/antigen-testing/.

Ако обаче не се регистрирате, можете да вземете антигенния тест в близост до Националния музей в Краковска 804/26 на първия етаж (отворен от понеделник до петък между 8:30 и 16:00 и между 17:00 и 20:30, в почивните дни между 9 сутринта и 16:00 и 16:30 и 20:00). Тестът за антиген също струва около осем евро на тези три места и плащането може да се извърши само с карта.

  • Благодаря! 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Mr. T написа:

Утре (16.07.21) пътуваме с кола Дания - България (с 2 малки деца 3,7). Тъй като пътуването за тях ще е трудно, ще направим 2 нощувки в Прага. До тук добре, но това автоматично означава че ще сме с изтекли COVID тестове до БГ....

Някакви идеи или съвети? Предполагам че няма да има значение през коя граница ще влезем в БГ. И през Румъния(Дунав мост 2) и през Сърбия все ще сме с изтекли тетове.

В неделя (18.07) ли тръгвате от Чехия? Вариантът остава тест в Чехия или евентуално Словакия. Имам колеги и от двете държави. Ако ми пратите на лично съобщение приблизителното място, където ще отседнете в Прага, ще ги помоля да ми намерят адреси на тест центрове. Като алтернатива мога да помоля и за тест-центрове в Братислава.

В най-лошия случай, ако не успеете да си направите тестове по пътя, ще се наложи да останете първите 1-2 дни под карантина в България, докато си направите тестове и ви дойдат резултатите. Това е валидно, ако Дания остане в зелената зона, докато влезете в България. Ето това е източника на информация, вижте т.4.1 и нейните две подточки:

Желая да пътувам за България

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..