Jump to content

Записване на дете в детска ясла / детска градина в Германия


ptpetrova

Recommended Posts

Отделена като самостоятелна тема от Детски надбавки, детска градина и училище (ред. 1984)

Искам да попитам за детските градини. Детето ми е на 3 години и трябва да го запиша на детска градина. Проблемът е, че не знам къде се намират градините в нашия район, не знам как става записването от градина на градина ли се ходи, предварителни ли термини трябва да имам или отивам направо на място. Не знам и немски, а на английски дали ще се оправя сама или трябва да ангажирам някой, който знае езика.  Детската градина за сега ни е най- големият проблем тук в Германия. Моят съпруг не може да ми помогне, защото е по цял ден на работа и реално трябва да разчитам сама на себе си за това, а нищо не знам за детските градини тук.

бг мама дом романтични сериали набори бг мама бг мама bg mama

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 25
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Здравейте, ние имаме малко опит с детските градини. Така, относно подаването на документите, службата в която трябва да подадете заявление за да получите разрешение детето ви да посещава детска градина се нарича Fachamt Jugend- und Familienhilfe, можете да ги потърсите в интернет, като зададете и адреса си. Необходим ви е акт за раждане на детето (желателно  да е триезичен), фамилна адресна регистрация, договор за работа (ако сте назначени на такъв) или Gewerbe (трябва да представите и извлечения за трудовите ви приходи през последните 6 месеца, въз основа на тях ще ви бъде определена таксата за детска градина). Отивайки в тази служба попълнихме формуляр, в който заявихме за колко часа дневно искаме нашето дете да посещава детска градина, ние искахме 8 часа, но ни разрешиха само 5, понеже аз все още съм в отпуск по майчинство, т.е. не работя. След подаването на комплекта с документи, получихме така наречения Kita-Gutschein, или ваучер за посещаване на детска градина, изпращат ви го по пощата. Добре е да се ориентирате къде във вашият район има детски градини, дали имат свободни места и в случай, че получите разрешение само за 5 часа детска градина, дали биха приели вашето дете там. Ние ползвахме ето тази търсачка за да се ориентираме къде в нащият район има детски градини и има ли свободни места- http://www.elbkinder-kitas.de/de/kita_finder/. Не искам да ви плаша, но е трудно с намирането на детска градина в Германия, особено в Хамбург, обадихме се на много места където уж приемаха деца, но в момента в който кажем, че имаме ваучер само за 5 часа ни отказваха, децата с работещи родители са винаги с предимство. В крайна сметка имахме късмет и ни приеха. Може да съм пропуснала нещо, така че ако имате въпроси, питайте.Английският език ще ви е от полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много. За съжаление в нашия район има само 2 държавни градини. В едната ми дадоха да попълня един формуляр, с който автоматично кандидатствам и за другата детска градина, но изрично ме предупредиха, че няма никъде места, а листата на чакащи била много дълга. Остава ми да ходя по католическите детски градини- за сега имам записан термин за една такава градина, но и там нямали места. Проблем е детето да не го вземат на градина заради това, че не знае език, а и така аз не мога да започна работа, защото няма кой да ни го гледа. Много се надявам някъде да се освободи място. С тази информация от мен дано да помогна на някого.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Католическите детски градини не са по-лоши от държавните, а езика не е пречка да го вземат, четох някъде в интернет, че има интеграционни такива, но от което сте написали си правя изводите, че живеете в малко градче. В района в който живеем нямаше наистина места, но транспорта ни е много удобен и затова се престрашихме да запишем синът ни в друг, близък квартал, на 10 минути е с метрото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много. За съжаление в нашия район има само 2 държавни градини. В едната ми дадоха да попълня един формуляр, с който автоматично кандидатствам и за другата детска градина, но изрично ме предупредиха, че няма никъде места, а листата на чакащи била много дълга. Остава ми да ходя по католическите детски градини- за сега имам записан термин за една такава градина, но и там нямали места. Проблем е детето да не го вземат на градина заради това, че не знае език, а и така аз не мога да започна работа, защото няма кой да ни го гледа. Много се надявам някъде да се освободи място. С тази информация от мен дано да помогна на някого.

Здравей ptmollova,

намирането на място в детските ясли (Krippe, Kinderkrippe) или градини (Kita, Kindertagesstätte) в Германия е като намирането жилище. Колкото е по-голямо населеното място, толкова проблемът е по-голям. В градовете от селски тип с население под 15.000 души обикновено няма проблем.

За детските градини ще пусна отделно мнение с по-подробна информация. Има много за казване. По твоя конкретен въпрос - Dani Uzunova вече ти е казала повечето неща, които има да се казват. Аз ще допълня следното:

 • учебната година е в края си и е реалистично детето ти да започне да посещава детска градина не по-рано от началото на септември, когато започва учебната година за учениците при вас
 • аз се сещам за поне 4 вида детски градини - общински (за които ти спомена Dani Uzunova), спонсорирани от обществени организации/църкви, изцяло частни и т.нар. Tagersmutter
 • като лично съобщение ти изпратих всички градини във вашия град, които успях да намеря, с изключение на Tagersmutter. Псисъците са по райони и понеже твоето населено място е голямо (има над 100 детски градини) е добре да погледнеш първо тези, които са в твоя и съседните квартали
 • за съжалиение в описанието на детските градини не е казано коя към кого е на издръжка, но в общия случай може да се ориентираш по следното: Kita (Kindertagesstätte)=общинска издръжка, Kath. и Ev.=издръжка от църковна енория, Elterninitiative=частна издръжка
 • както Dani Uzunova спомена, записването в общинските детски градини става централизирано в общината. За запитване/записване в останалите е необходимо да се уговори предварително час с ръководителя на градината.
 • от личен опит мога да кажа, че в нашия район градините към обществени организации/църкви са недобронамерени към чужденци. Вероятно просто защото едно дете без немски език изисква малко повече внимание/грижи. Все пак тези градини не трябва да бъдат изключвани от списъка. Важното е - записваш среща на която обясняваш защо си там; дори и да те убеждават, че имат дълъг списък с чакащи и едва ли скоро ще дойде вашия ред, непременно искаш да попълниш формуляр за записване (Aufnahmeantrag) и молиш да получиш входящ номер (да има например печат "Eingegangen: ..."). После от време на време (през 3-4 седмици) посещаваш служителя в общината и другите места, където си пуснала молби и питаш напредвате ли в списъка с чакащите.
 • специално за нашия район, когато става въпрос за общинска детска градина, разпределението е централно и не се срещаш с директорката на дадена детска градина. Срещите се правят само със служител в общината, който те иведомява в коя градина, в кой район и от коя дата ще има свободно място. Ако те устройва, детето ще бъде записано и ще го знаеш поне 1 месец преди това.

Очаквайте скоро в темата повече обща информация за детските градини в Германия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да спомена за тези, които се интересуват сега като мен, за детските градини, че при католическите такива не е задължителното детето да е католиче. В нашия случай ние сме православни, но искат кръщелното свидетелство( предполагам преведено на немски).Само него дето не съм превеждала  :D.

Мерси на всички за бързите и изчерпателни отговори. Страшно много помагате на такива, като мен, незнаещи немски, незнаещи къде да отидат, какво да попитат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...

Темата за яслите и детските градини касае почти всеки един от нас в някакъв етап от престоя му в Германия. Аз ще се опитам да систематизирам информацията, която съм натрупал от личен опит, като още в самото начало правя следната уговорка: образователната политика не се определя на федерално ниво, т.е. всяка една федерална провинция има независима образователна политика, в резултат на което има и доста различия, особено при дестките градини и чилищата. За момента ще се опитам да представя информацията за детските градини в Sachsen, като по-голямата част от нея вероятно е валидна за повечето провинции. Там където знам че има различия, ще обърна специално внимание върху тях.

Какво представлява немската детска градина?

Най-популярното наименование на немските дестки градини е Kindertagesstätte (съкратено Kita). Обикновено там се полагат грижи за децата от 3 г. до преминаването им в училище на 6-7 г. Там се провежда също така предучилищното обучение на деца (Vorschule).

Според § 24,  Abs. 3 Anspruch auf Förderung in Tageseinrichtungen und in Kindertagespflege на Sozialgesetzbuch (SGB) - Achtes Buch (VIII) местните власти са длъжни да се погрижат всяко едно дете, което има навършени 3 г., да получи място в детска градина. На база на този текст от закона, при продължителни откази може да подадете жалба и да съдите общината, но единици са родителите, които се занимават с подобни съдебни дела. Реално в много селища има хроничен недостиг на свободни места и децата се записват за детска градина още с раждането си (звучи ли ви познато?).

Лично на мен са ми познати 5 вида детски градини, според това кой отговаря за тяхната издръжка (т.нар. Kita-Träger):

 • общински детски градини
 • спонсорирани от църковни енории (евангелски или католически)
 • спонсорирани от фирми/обществени организации (например AWO, DRK, Daimler AG и др.)
 • частни детски градини (например т.нар. Elterninitiative или др.)
 • Tagesmutter (не се сещам за смислен превод на български език)

При първите три форми родителят трудно може да забележи разлика, както в таксите, така и в организацията като цяло. В изложението си по-долу няма да разглеждам специфичната форма на грижа за децата – Tagesmutter – защото там всичко е твърде различно.

Записването

Записването в общинските детски градини в Sachsen става централизирано, като се попълва молба за записване (Aufnahmeantrag) към отдел Amt für Jugend und Soziales на вашата община. В някои провинции може да получите и Kita-Gutschein от Jugendamt, което има връзка с плащането на месечната такса (вж. по-долу), като липсата на Kita-Gutschein не означава, че нямате право да кандидатствате за детска градина. Началото на учебната година обикновено е през месец август.

При останалите видове детски градини обикновено се подава молба на място. Ако кандидатсвате в такава детска градина се поинтересувайте дали след записването ви са включили детето ви в списъка на чакащите (Warteliste). Също така на определен интервал от време (например веднъж месечно) се интересувайте дали сте преминали напред в списъка. Аз лично имах горчив опит с една детска градина (няма да казвам на коя организация), в която се оказа, че молбата ни най-вероятно е отишла директно в кошчето и просто след няколко месеца баламосване от тяхна страна най-накрая установихме, че изобщо не сме вписани в листата с чакащите. Няма ограничение по отношение на броя детски градини от този тип, в които подавате документи за кандидатстване. Аз бях пуснал молби в поне 5 и никъде не ме питаха дали съм подавал молба и на друго място.

Необходимите документи, които ще трябва да приложите:

 • копие на задграничния паспорт
 • копие на адресната регистрация
 • копие на удостоверението за раждане (преведено и легализирано) или копие на многоезичното извлечение на удостоверението за раждане (вижте темата Непознатите многоезични извлечения от актове за гражданско състояние)
 • трудов договор/служебна бележка като доказателство за трудова заетост или обучение (при заявяване на целодневно обучение)
 • имунизационен паспорт (на нас не са ни искали, но има провинции, в които е задължителен)

Таксите

Има провинции, в които родителите плащат солидни такси (Elternbeitrag), дори и в общинските детски градини. В някои федерални провинции, в които родителската част от таксата за детската градина (Elternbeitrag) се поема частично или изцяло от общината, е необходимо да се кандидатства за Kita-Gutschein. При нас в Sachsen тази практика не е позната и не мога да кажа повече относно реда за получаването на Kita-Gutschein. Ние си плащахме както таксата, така и храната (обяд, напитка и следобедна закуска) - около 130-140 EUR на месец за 6 часово обучение на ден. Но при определени условия дори и в Sachsen таксата за общинските детски градини може частично или напълно да се поеме от държавата, когато става въпрос за семейства с недостатъчни доходи.

Когато отсъствието на детето е извинено (т.е. предупредили сте по установения ред в детската градина), тогава не се плаща таксата за храна за съответния брой дни, но при общинските детски градини основната такса си се плаща, независимо дали детето е посещавало за 5 или 15 дни детската градина през даден месец.

Обучението

Децата в детските градини в Sachsen са занимавани много по-малко с обучение по език и математика от връстниците си в България. Грубо казано изоставането е с около 1 година, т.е. немските деца на 5 г. ги занимават с неща, с които в България се занимават децата на 4 г. Но тук отново трябва да се има предвид, че образователната политика на всяка една провинция е специфична.

При нивото на обучението (сложността на материала) в предучилищната група също има изоставане спрямо България. Към края на предучилищното обучение се дава препоръка дали детето е готово да премине в 1-ви клас.

Когато разберат, че дете ви не знае немски, вероятно ще ви предложат да бъде записано в детска градина с интеграционна насоченост. За мен това е напълно безсмислено. Проблемът е, че най-вероятно тази детска градина няма да бъде в близост до вас, а само след няколко месеца интеграционните програми, които се предлагат в нея, ще бъдат просто ненужни. Дете до 4 годишна възраст и без помощта на интеграционните планове се справя за няколко месеца с новата обстановка и езика. Моето дете беше на 5 г. и го записахме в такава детска градина. Причината беше, че няколко месеца след записването трябваше да започне предучилищна група и предполагахме, че подобни интеграционни програми ще му помогнат за по-бързо навлизане в езика. Нищо подобно - във въпросната детска градина всичко се вършеше абсолютно бутафорно и не мисля, че допълнителните занимания му помогнаха по какъвто и да е начин. Просто децата се справят. Моето също се справи, въпреки че в България нямаше възможност да посещава детска градина и стресът за него беше двоен - нова среда и нов език.

Работно време

В Sachsen детето може да бъде записано за 4, 6 или 9 часа. За големите градове (с недостиг на свободни места в детската градина) на 9 часа могат да бъдат записани деца, на който и двамата родители работят. Много рядко и то само в големите градове има детски градини които работят след 17:00 ч., но оставането след този час се заплаща допълнително. В големите градове е нормално работното време да бъде от 6:00 до 18:00, но в по-малките населени места много често е 7:00 до 16:00.

Групите

Стандартно групите са смесени и в една група има както деца на 3 г., така и деца на 6 г. Храненето и някои от заниманията са общи, други са специфични за възрастта.  Най-вероятно ще получите препоръка в коя (възрастова) група да бъде записано детето ви, като вие сте в правото си да приемете предложението или да го отхвърлите, като изберете да го запишете в по-долна или по-горна група.

Храната

Организацията е специфична за всяка отделна детска градина – има такива със собствена кухня и готвач. На други места храната може да бъде доставяна и от централна кухна или фирмена столова, разположена в близост. На някои места закуските се приготвят от родителите и децата си ги носят в детската градина, където цялата група закусва заедно. За тази цел обаче децата трябва да бъдат оставени до определена час в детската градина. Ако бъдат доведени след този час е необходимо да бъдат вече закусили вкъщи. Има и детски градини, в които закуската е обща и се осигурява от детската градина срещу заплащане. Струва ми се, че отделните детски градини имат правото сами да решат този въпрос.

За десерт обикновено дават плодове, много рядко крем или пудинг. Често (но не е задължително) имат за предястие салата или супа. Кухнята естествено е немска и има неща, които лично аз изобщо не бих опитал, ако имах избор, но детето ми нямаше проблеми и не е оставало гладно. Записването за сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска не е задължително и много зависи за колко часа дневно оставяте детето си в градината.

При наличие на специфична хранителна алергия или необходимост от специален хранителен режим (диета) е позволено родителите да осигуряват изцяло храната за закуска и обяд на детето си. При по-банални алергии просто ястието на детети ви за деня ще бъде заменено с друго. Теоретично учителките/възпитателките би трябвало да са запознати с алергиите на децата в групата им.

Някои особености

Когато се налага да закъснеете с детето или то ще отсъства от детската градина е необходимо да уведомите още рано сутринта (ако не сте го направили предишния ден) дежурния възпитател по телефона. При нас трябваше да направим това най-късно до 7:30 ч.

Много популярни са костюмите от гумирана материя (Regenanzug), състоящи се от яке (Regenjacke) и панталон (Regenhose), които се използват при дъжд или кал както и гумените ботуши (Gummistiefel). За есенния сезон са с подплата (вата), а за пролетния - без. Тази екипировка се купува от родителите и стои постоянно в детската градина, за да бъде на разположение ежедневно - много често децата се извеждат навън дори и в лошо време.

Обядът при нас започваше в 11:30 ч., а в 12:00 слагаха децата за следобеден сън. Децата спяха върху матраци, които всеки ден се вадеха и после се прибираха. Нямаше специално спално помещение, а за целта се използваше залата за спорт, като прозорците се затъмняваха с много плътни щори.

До нови срещи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас в Майнц е много различно. Тук в една общинска градина се подава формуляр и автоматично се кандидатства за всички общински градини. Аз лично така направих. Отидох до по- близката градина, на 2,5 км. от нас, дадоха един формуляр, попълних го и го върнах, казаха ми да чакам по пощата писмо.  Дойде писмо по пощата онзи ден. Самото писмо е от общината, в него, както и очаквах пише, че детето е в листата на чакащите. За съжаление няма уточнен период от време, в който приблизително да се очаква да бъде приет.  При католическите градини се ходи от градина на градина и записват термини. Моите термини наближават, идея си нямам какво се прави на този термин. Предполагам ще ми дават пак да попълвам формуляри. На този етап никакви документи не ми искат. Предполагам в по- късен етап ще трябва да се предоставят такива.

Като цяло нещата са различни за различните населени места. Едно обаче е общото- липсата на места. При нас нямаше как детето да се запише с раждането, защото ние сме в Германия от началото на тази година. Много семейства са в сходна ситуация. Трудно е, но не трябва да се отказваме. Аз лично мисля да проверявам периодично в общината до къде сме стигнали в прословутата листа на чакащите, а междувременно ще чакам някое местенце в някоя католическа детска градина.

В интерес на истината и в България детето ми не беше прието, защото нямаше място за него. Дано скоро се разчупи този стереотип с нямането на места, а до тогава нищо друго не ни остава , освен да чакаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас вече има и резултат от ходенето от градина на градина, попълването на формуляри, ходенето по термини, та детето ще започне да ходи на детска градина от октомври месец. За всички, които са загубили надежда да кажа, че не било невъзможно, както аз си мислех, детето да започне детска градина в Германия. При нас стана много бързо. По- горе съм написала и какво точно съм правила, къде съм ходила и ако някой иска да ме пита нещо, което не му е ясно, да ме пита спокойно.

Искам да благодаря на Дани Узунова, както и на Крякащата тайфа за своевременната и безвъзмездна помощ, за любезните им отговори, защото все пак, за да започнеш да отговаряш се изисква и лично време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...

Здравейте, мъжът ми заминава за Майнц, началото на октомври. Имаме си момче на година и десет месеца. Процедурата и документите за кандидатстване за детска ясла същите ли са, както и за детските градини там? Имаме ли някакъв шанс да го приемат следващите, примерно шест месеца? Или ще трябва да се изчака и да кандидатстваме направо за детска градина? ::)

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, мъжът ми заминава за Майнц, началото на октомври. Имаме си момче на година и десет месеца. Процедурата и документите за кандидатстване за детска ясла същите ли са, както и за детските градини там? Имаме ли някакъв шанс да го приемат следващите, примерно шест месеца? Или ще трябва да се изчака и да кандидатстваме направо за детска градина? ::)

Благодаря предварително!

Здравей, Мариела! В района, в който ще живеете, отиваш в детска градина(ясла), която е общинска, дават ти формуляр за попълване, попълваш, подаваш го и чакаш. Достатъчно е да попълниш формуляр само в една общинска градина и автоматично кандидатстваш за всички общински такива. Католическите  детски градини приемат само деца, навършили 3 годинки.  По принцип за ясла по няма шанс, защото тук записват за ясла децата още с раждането им, аз лично имам позната, на която детето й октомври прави 2 годинки и са й казали, че не могат да й вземат детето, докато не навърши 3 години. Нищо не ти пречи да запишеш детето. Важно условие обаче е то да бъде първо регистрирано.

Има и само детски ясли, но трябва да се интересуваш във вашия район дали има такива. В общи линии се ходи от ясла на ясла, от градина на градина, там на място вече трябва да ви дадат документите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, мъжът ми заминава за Майнц, началото на октомври. Имаме си момче на година и десет месеца. Процедурата и документите за кандидатстване за детска ясла същите ли са, както и за детските градини там? Имаме ли някакъв шанс да го приемат следващите, примерно шест месеца? Или ще трябва да се изчака и да кандидатстваме направо за детска градина? ::)

Здравейте Мариела,

макара и да няма личен опит с детските ясли (Krippe, Kinderkrippe) в Германия, ще си позволя и аз да кажа няколко неща по въпроса ви:

 • описаните по-горе 5 вида детски градини се отнасят и за детската ясла, т.е. имате условно право на избор.
 • броят на местата в детските ясли е в пъти по-малък от броя на местата в детските градини. По тази причина получаването на място в държавните/общинските е по-трудно (има много кандидати поради сравнително ниските такси) и на практика е невъзможно, ако има родител който да не работи (предполага се, че неработещият може да поеме грижата по отглеждане на детето). За осигуряване на място в частна детска ясла няма да имате проблем, но месечната такса не е за пренебрегване.
 • няма почти никаква разлика в организацията на работата в детска ясла за дете на 2 г. и детска градина за дете 3 г. Единствената по-съществена разлика е, че държавата не е длъхна да осигури място на детето в детска ясла, поради което при липса на такова няма да имате право на парична помощ от държавата, за да покриете разликата между таксата в държавната/общинската и частната детска ясла.
 • по отношение на таксите: детските ясли са 2-3 пъти по-скъпи от детските градини. Ориентировъчни цени за месец при 4-6 часа: около 350 евро за държавна/общинска и мин. 500 (горна граница няма) за частна детска ясла. Сами преценете дали си струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ориентировъчни цени за месец при 4-6 часа: около 350 евро за държавна/общинска и мин. 500 (горна граница няма) за частна детска ясла. Сами преценете дали си струва.

Няма да се впускам в излишно дълги коментари, ще кажа само, че тук в Хамбург плащаме за 5-часова детска ясла 15 евро. Поради необходимост ще се наложи да поискаме 8 часа като това ще ни струва около 35 евро на месец. Между другото познавам семейство, което плаща 700 евро на месец, но цената се изчислява на база доходи, а и те са извън Хамбург. Нашите доходи са обикновени.

Всъщност таксата ни е 0 евро. Плащаме, както ни обясниха, 15 като допълнителна такса за храна и папмерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Александър

Виж ти, виж ти. Написаното от теб ме заинтригува, защото изнесените цифри са направо "скандални" (за мен в положителен смисъл).

Но браво на регионалната администрация в Хамбург, че успява да финансира средства в отглеждането на деца. Вече ви завиждам не само заради мюзикълите.

Само един допълнителен въпрос - колко време трябваше да чакате между записването и започването на посещенията в детската ясла?

@Мариела

Намерих цените на общинските детски градини/ясли в Майнц, които се надявам да ви бъдат от полза. Добре е човек да има предварителна информация.

Ето я таблицата за Elternbeiträge für die Betreuung in Krippen und Horte in Mainz.

Документът е публикуван на сайта на град Майнц и на 2-ра страница е таблицата за детските ясли.

Мисля, че не е нужно да се обяснява много. Таксата (както и в Хамбург) зависи от нетните доходи на семейството,

като единствено не става ясно колко плащат семейства с месечен доход под 1454 евро.

По отношение на таксите нещата при нас в Sachsen изглеждат много по-различно, например таксата е постоянна и няма стъпаловидно покачване в зависимост от дохода,

което определено ощетява семейства с неработещ родител. Ето таблицата за гр. Лайпциг: Elternbeiträge für die Betreuung in Krippen und Horte in Leipzig.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Александър

Виж ти, виж ти. Написаното от теб ме заинтригува, защото изнесените цифри са направо "скандални" (за мен в положителен смисъл).

Но браво на регионалната администрация в Хамбург, че успява да финансира средства в отглеждането на деца. Вече ви завиждам не само заради мюзикълите.

Само един допълнителен въпрос - колко време трябваше да чакате между записването и започването на посещенията в детската ясла?

Първо се отива в една служба, която за Хамбург е тази: http://www.hamburg.de/jugendaemter/. Там изискват по списък няколко документа, предимно за доходи. Забравих какви бяха, но може да се провери. Ако всичко е наред на момента определят таксата и издават временен документ, а до десетина дни по пощата идва и истинския такъв, който се казва Кита Гутшайн (Kita-Gutschein). Важно е да се отбележи, че 5-часовата ясла/градина е безплатна, но за да получат разрешение за ясла родителите трябва да докажат, че работят. Така (още с временният документ) може да започне търсенето :) Това в Хамбург определено е приключение. Чувал съм дори, че някои хора записват децата си преди да се родят. За улеснение на търсещите има специален сайт където си задавате адреса и получавате нагледно, върху карта местоположенията на най-близките градини - http://www.elbkinder-kitas.de/de/kita_finder/. Има опция да се задава търсене по наличие на свободни места. Но не препоръчвам тази опция защото правилното бе да се ходи на място. Ако човек се обади по телефона и каже, че е българин по подразбиране отказват. Когато тръгнах да обикалям лично положението бе почти същото. Накрая взех малкия "слънчо" и тръгнах с него. Попаднах на страхотна градина. Първо ми казаха, че няма места, но малкия така се беше ухилил, че служителката ми намигна и каза: - "Има едно място". Специално нашата градина приема деца от двумесечни до 6 годишни. Всички са много мили, а атмосферата е сттрахотна. Таксата е нула евро + 15 за допълнителни разходи (памперси, храна, крем против изгаряне при необходимост и т.н.)

Като цяло търсенето ми отне около две седмици (неактивно търсене и обикаляне на 7-8 градини). Според някои съм извадил късмет, но според мен положението не е толкова зле колкото го представят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателните отговори!

А възможно ли е преди да навърши детето 3 години /ние сме декември месец родени/ да подам документите за детска градина, примерно когато той е на две години и половина? За да може, когато стане на 3 или с започването на "учебната" година /септември 2016г./ да участва в класирането, както е тук в България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А възможно ли е преди да навърши детето 3 години /ние сме декември месец родени/ да подам документите за детска градина, примерно когато той е на две години и половина? За да може, когато стане на 3 или с започването на "учебната" година /септември 2016г./ да участва в класирането, както е тук в България.

Няма никакво значение кога ще подадете документите, има родители, които подават молба преди да се роди детето им."Учебна" година също няма, така че спокойно си ги подайте. Поне  тук, в Хамбург, е така, ако има свободни места  може да започнете и до седмица-две, както бе в нашият случай. Синът ни е роден през февруари 2014, тази година през февруари му изкарахме разрешението и на 9.03.2015 беше вече на детска градина, т.е. на година и месец и не съжалявам, че тръгна толкова рано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателните отговори!

А възможно ли е преди да навърши детето 3 години /ние сме декември месец родени/ да подам документите за детска градина, примерно когато той е на две години и половина? За да може, когато стане на 3 или с започването на "учебната" година /септември 2016г./ да участва в класирането, както е тук в България.

Даже е желателно по- скоро да подадеш документите. Аз чаках 6 месеца за детска градина. По отношение на детската ясла в Майнц няма места, а и с приоритет се вземат децата, чиито и двамата родители работят и в такива случаи пак има деца, за които нямя място. За детска градина пак няма места, но се нареждаш в листата на чакащите, след като подадеш документите и все някога ще го вземат детето. Трудно е, но не и невъзможно. Ако и двамата родители ще работити задължително трябва да разчитате на нечия помощ за гледането на детето, защото с детските заведения ще си има чакане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 5 months later...

здравейте,

понеже малкия сега е четвърта група(предучилищна - на 6 години е - октомври прави 7) в България и ни предстои заминаване в Германия в началото на април, е ли възможно докато стане време да е първи клас - септември, за 6-те месеца от май до септември да го запишем на градина. Аз ще ходя на работа, жена ми ще седи за сега в къщи, но ще ходи на интеграционен курс. Проблемът е че докато е на курс може да съвпаднат нещата и аз да съм на работа и реално детето няма да има кой да го гледа. Но това са бели кахъри - желанието ми да походи малко на градина е да се социализира в средата и да понаучи малко език. Да му е по-лесно като тръгне на училище. Пък и да се среща и играе с връстници - най-важното за този етап от живота на всяко дете.

От градината тук могат да ни дадат за сега само бележката, която дават в случай че детето се мести в друга градина - в която пише коя група е и какво знае. Диплома - като завърши учебната година в България - демек ще ни свърши работа като стане време за записване в училище.

и още нещо - гледам че трябва да си вадя бележки с доходите за 6 месеца назад - такива мога да си извадя само от Български работодател - има ли смисъл и какво става като не представя такъв документ при подаването на документи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно детската градина. Едва ли ще ви питат за вашите желания. Децата тръгват на училище от 6 годишни. В момента, в който детето дойде и му направите адресна регистрация, в рамките на две седмици ще получите писмо, в което ще пише, че детето ви е длъжно да ходи на училище. Учебната година започва около 20-ти август. Обикновено училищата предлагат и занималня до 16 ч. Тук няма първа и втора смяна. Занятията са винаги сутрин и започват в 8 ч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Въпроса е какво да го правя докато стане време да тръгва на училище. Не ме притеснява толкова че ще си седи в къщи, притеснява ме липсата на контакт с връстници и липсата на физическа активност при стоенето в къщи. Да не говорим, че ако контактува само с майка си и мене, няма как да научи немски. Трябва му контакт с зи Жърмънс. Целодневен. Има ли някакви заведения които може да посещава от април до август, където да има контакт с други деца, та било то и на половин ден?

ЕДИТ: Нов казус - понеже детето напуска градината преди"дипломирането" от там могат да ни издадат само "удостоверение за преместване". Тъй като детето ще бъде отписано преди края на учебната година, от градината не мога да ни издадат "сертификат за завършена предучилищна група" (а.к.а. диплома). Не знам доколко този сертификат е задължително условие за записване в училище и липсата му били била спънка. Вариант който предложи директорката е да пуснем една молба за отсъствие по лични причини до края на учебната година - май месец - за да може да му издадат сертификата за завършена подготвителна група.

Майка на дете от групата да го вземе, да го преведе и легализира и да ни го прати за да сме ОК като кандидатстване в училище. Вие какво бихте ме посъветвали? Нужен ли ми е този документ за да запиша детето на училище или удостоверението за преместване ще ми свърши работа. Не знам какви са шансовете да го приемат на градина за толкова малко време. Свързах се с детска градина в града, в който ще живеем и чакам отговор на запитването ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казвате, че детето е а 6 годинки и, че ще пристигнете през април. Учебната година приключва началото на юли юли. Вероятно ще поискат от вас да го запишете в училище. Това са 4 месеца. Всичко, което казвам е само мнение и е от личен опит в Хамбург. Всяка провинция има собствени правила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...

Здравейте на всички,

имам няколко въпроса относно детските градини в Хамбург.

Детето ми е на 4г. и към момента баба му го гледа в България. Август месец обаче си я взимам тук в Хамбург при нас. Тъй като градините започват от Август,искам да попитам мога ли да подам документи за кандидатстване в кварталните гради,без детето все още да е тук и без адресната и регистрация? И другият ми въпрос е какви документи в такъв случай да подам? В мен имам само акта и за раждане,някак здравен картон,нито документи с ваксинациите и.

Много благодаря за вниманието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 8.4.2017 at 8:24, Гери написа:

Здравейте на всички,

имам няколко въпроса относно детските градини в Хамбург.

Детето ми е на 4г. и към момента баба му го гледа в България. Август месец обаче си я взимам тук в Хамбург при нас. Тъй като градините започват от Август,искам да попитам мога ли да подам документи за кандидатстване в кварталните гради,без детето все още да е тук и без адресната и регистрация? И другият ми въпрос е какви документи в такъв случай да подам? В мен имам само акта и за раждане,някак здравен картон,нито документи с ваксинациите и.

Много благодаря за вниманието!

Здравейте Гери,

някъде писах из форума за това как ние намерихме детска градина. Както по-горе казва Крякащата тайфа, колкото населеното място е по-голямо толкова проблемът е по-голям. Документите са ви най-малката грижа. Важно е да си намерите градина със свободно място. По телефона почти винаги казват не. Трябва да ходите на място и да разчитате на личен чар. Това е мое мнение. При нас, след двуседмично обикаляне смених тактиката и тръгнах с малкия. В една от градините след поредното не, нашия така сладко се усмихна на леличката, че тя намигна и каза, че май има едно място. Можете да си набележите район за обикаляне тук: http://www.elbkinder-kitas.de/de/kita_finder/

Успех,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...

Здравейте и от мен. И аз се включвам на малко по-късен етап към темата, защото и на нас ни предстои заминаване с децата към Германия, защото мъжът ми ще започва там работа. И от нещата, които прочетох, ми стана ясно, че в началото, докато аз съм все още безработна, децата ми ще бъдат приети еветуално за 4 или 6 часа на детска градина. И аз съответно ще използвам това време да си потърся и аз работа. Та въпросът ми е, на по-късен етап, след като си намеря работа, мога ли да кандидатствам отново за например за 8-часова градина?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..