Росен Арабаджиев Зададен 23 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 23 Юни, 2015 ... Аз не съм виждала, абсолютно никъде другаде, някой да отговаря, толкова подробно, толкова търпеливо и толкова изчерпателно на всички въпроси. Думи нямам... 8) Добре дошла в клуба! Искам да попитам, когато човек реши да подаде документите за детски надбавки след като пристигнат с детето в Германия (като единият родител вече работи там от еди колко си време), т.е. след като са възникнали двата периода за получаване на такива (преди и след регистрация на детето в Германия), два набора от документи ли трябва да се подготвят - едни с KG51 и едни без него? Предполагам, че си наясно с отговора на този въпрос, но все пак за протокола - за описаният от теб случай трябва да се подадат (освен другите необходими документи, които съм изброил на стр.2 в тази тема) и трите вида формуляри: Antrag auf Kindergeld (KG1) съответния брой Anlage Kind Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (KG51) Допълнителна информация: До края на 2014 г. сегашният формуляр Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (KG51) беше самостоятелен формуляр и се наричаше Antrag auf deutsches Kindergeld / Ausland (KG51). Действително се подаваше съвсем отделно, когато детето не живееше в Германия при правоимащия родител. От началото на 2015 г. настъпи промяна и Antrag auf deutsches Kindergeld / Ausland (KG51) вече не е самостоятелен формуляр, а при необходимост се добавя като приложение към Antrag auf Kindergeld (KG1), когато в момента на подаване на документите за Kindergeld детето не е в Германия. Същото се прави и когато молбата за Kindergeld се пуска със закъснение и се търсят пари за минал период, в който детето не е живяло в Германия при правоимащия Германия. До скоро ... P.S. ptpetrova, много благодаря за включването Писали сме почти едновременно Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
MilenaSlavena Зададен 23 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 23 Юни, 2015 Не, не, аз съм наясно с документите. Благодаря и на ptpetrova, но аз съм изчела всичко публикувано от Крякащата тайфа . Това, което питам е следното: Мъжът ми работи в Германия на трудов договор, ние с детето стоим тук и го чакаме да ни повика . Т.е. ние вече имаме право да си подадем документи за детски. Но аз решавам, че не искам да ги подавам сега, а когато и ние отидем да живеем при него. Да, но в този случай, аз ще имам претенции за детски и за периода, в който сме си били в БГ. Тъй като в единия случай трябва KG51, а в другия не, аз искам да знам: да си подготвя ли два набора от едни и същи документи, с разлика в KG51, за двата различни периода, за да ме разгледат по-лесно от Фамилната каса ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Росен Арабаджиев Зададен 23 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 23 Юни, 2015 ... Мъжът ми работи в Германия на трудов договор, ние с детето стоим тук и го чакаме да ни повика . Т.е. ние вече имаме право да си подадем документи за детски. Но аз решавам, че не искам да ги подавам сега, а когато и ние отидем да живеем при него. Да, но в този случай, аз ще имам претенции за детски и за периода, в който сме си били в БГ. Тъй като в единия случай трябва KG51, а в другия не, аз искам да знам: да си подготвя ли два набора от едни и същи документи, с разлика в KG51, за двата различни периода, за да ме разгледат по-лесно от Фамилната каса ? Здравей отново, ако разглеждаме ситуацията към днешна дата, нещата изглеждат така: дали съпругът ти ще подаде сега документите за Kindergeld (докато детето е в България), или ще го направи едва, когато се преместите при него в Германия (с претенцията за изплащане със задна дата) е все едно. И в двата описани от теб случая документите ще трябва да ги подаде съпругът ти, като и в двата случая той ще трябва да подаде един и същи комплект от трите основни формуляра, които споменах в предишното си мнение (включително KG51), ако искате разбира се да получите Kindergeld и за периода, докато детето е било в България. Това е вярно обаче към днешна дата. След седмица или месец нещата може да се променят. А те сепроменят доста динамично ... Вторият вариант (забавеното подаване на документите) според мен ще накара Familienkasse да гледа малко по-взискателно на претенциите ви. Забелязъл съм, че са доста по-педантични, когато става въпрос за изплащане на суми със задна дата, особено ако говорим за период от 12 или повече месеца назад. Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
keti Зададен 24 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 24 Юни, 2015 Благодаря на целият екип на Bulgarisches Zentrum и" крякащата тайфа" за подробната информация която предоставяте на нас обикновените хора и по този начин ни спестявате, пари, време и манипулации от страна на недобросъвестни хора. Благодаря Ви за високия професионализъм и лоялните отговори които давате на всеки от нас. Очарована съм от вас, защото специално аз бях в не видение дни на ред и в главата ми беше пълна каша. Рових се къде ли не, докато не попаднах на вас и всичко ми се изясни. Благодарение на вас започнах да събирам всички необходими документи, изтеглих и попълних всички молби и приложения към тях. Все още не съм готова, но ще пиша какво съм постигнала с ваша помощ. Много съм Ви признателна и благодарна. Обичам Ви Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
MilenaSlavena Зададен 25 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 25 Юни, 2015 Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи. Мислех си, че понеже сега мъжът ми живее на един адрес и е към една каса, а в последствие, преди и ние да отидем, ще се премести в друго жилище, съответно към друга каса, и не знам дали няма да стане някакво объркване... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Росен Арабаджиев Зададен 25 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 25 Юни, 2015 Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи. Мислех си, че понеже сега мъжът ми живее на един адрес и е към една каса, а в последствие, преди и ние да отидем, ще се премести в друго жилище, съответно към друга каса, и не знам дали няма да стане някакво объркване... Ако смяната на адреса е основната причина, това не трябва да те тревожи. Една такава промяна е нещо рутинно и няма да придизвика усложнения около вашия случай. Машината на Familienkasse е добре смазана и работи. Когато му дойде времето, просто попълвате и изпращате Veränderungsmitteilung (KG45), с който декларирате съответните промени. Това е всичко, така че препоръчвам да не отлагате подаването на първоначалния комплект документи. И без това ще минат няколко месеца, докато процедурата приключи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
keti Зададен 28 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 28 Юни, 2015 Здравейте, Започнах събирането на всички необходими документи и почти съм готова, но имам няколко въпроса. Искам да ви попитам, след като молба - декларацията е на Български език, логично според мен е че трябва да се попълни на Български. В един форум четох, че се попълва с латински букви - ( вярно или не вярно) Тъй като съпруга ми работи в Германия на трудов договор от 05.2014 година, мога ли да напиша молба - декларацията със задна дата или как да изискваме изплащането на детските за по стар период? (не сме получавали детски досега нито в България, нито в Германия) И още един въпрос: Решихме да подадем писмото до familienkasse препоръчано по пощата. След като избера кода на населеното място 74842 Billigheim, излизат няколко адреса ( familienkasse Tauberbischofsheim, Haidelberg и Ludwigsburg ). Та се притеснявам, кой от адресите да напиша на писмото и дали ще пристигне там за където е предназначено. Благодаря предварително. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
MilenaSlavena Зададен 29 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 29 Юни, 2015 А, ако родителят, който е в България с детето, е на трудов договор, но е вече повече от шест месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете и ще бъде още шест месеца в такъв, вписва ли се някъде? Т.е. това има ли някакво значение? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Росен Арабаджиев Зададен 29 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 29 Юни, 2015 ...Искам да ви попитам, след като молба - декларацията е на Български език, логично според мен е че трябва да се попълни на Български. В един форум четох, че се попълва с латински букви - ( вярно или не вярно) Здравейте keti, с пускането на двуезичните формуляри Familienkasse дава възможността на хора като мен и вас да попълваме информацията в тях на майчиния си език. После документите, попълнените на български, език се дават за превод за сметка на Familienkasse, което забавя процедурата с няколко месеца. Но това, че основният език на формулярите е български не означава, че те трябва да се попълнят непременно на български. Препоръчвам дори и на хора без особени езикови познания да се опитат да си попълнят документите на немски, което е различно от простото заместване на кирилицата с латиница (както разбирам , че сте прочели в другия форум). Какво имам предвид, катто казвам "на немски? Ами много е просто и правилата са следните: при имената и адресите се прави транслитерация (кирилицата се заменя латиница), като се спазват правилата за транслитерация. Например: когато се изписва адреса и трябва да се напише "ул.Струма, бл.18, вх.Б, ап.15" се попълва по следния начин "ul. Struma, bl.18, vh.B, ap.15". при някои допълнителни уточняващи текстове се прави превод на немски, например в графата за пол при женски пол не се пише "zhenski", а "weiblich" т.н. при числата си се използват арабските цифри, а не се заместват с римски Тъй като съпруга ми работи в Германия на трудов договор от 05.2014 година, мога ли да напиша молба - декларацията със задна дата или как да изискваме изплащането на детските за по стар период? (не сме получавали детски досега нито в България, нито в Германия) По отношение на периодите за плащане на Kindergeld със задна дата - никъде не е предвидено да се посочва периодът, за който имате претенции. Поне за момента формулярите са така направени и подобни полета лиспват. Familienkasse решава това на база декларираната информация при подаване на молбата и приложените към нея копия на документи. После ви изпраща решението си. Ако не сте съгласни с написаното в него (най-често се случва за миналите периоди) и мислите, че имате право на Kindergeld за време, което не е посочено в решението, тогава се подава възражение, така както вече се случи с ptpetrova (вижте случая й, описан по-горе). И още един въпрос: Решихме да подадем писмото до familienkasse препоръчано по пощата. След като избера кода на населеното място 74842 Billigheim, излизат няколко адреса ( familienkasse Tauberbischofsheim, Haidelberg и Ludwigsburg ). Та се притеснявам, кой от адресите да напиша на писмото и дали ще пристигне там за където е предназначено. Вашата Familienkasse е тази в Tauberbischofsheim. Ако сте търсили в сайта www.ortsdienst.de вероятно там са ви дали и адресите на другите две каси, но те се показват просто като разположени в близост до вашето населено място (Weitere Behörden in der Nähe von Billigheim). Информацията ми може да потвърдите за себе си и на следните два сайта, като в полетата за търсене в горната им част въведете вашия пощенски код или името на населеното място: www.familienkasse-info.de www.kindergeld.org Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Росен Арабаджиев Зададен 30 Юни, 2015 Доклад Share Зададен 30 Юни, 2015 А, ако родителят, който е в България с детето, е на трудов договор, но е вече повече от шест месеца в неплатен отпуск за отглеждане на дете и ще бъде още шест месеца в такъв, вписва ли се някъде? Т.е. това има ли някакво значение? Здравей MilenaSlavena, използването на неплатен отпуск от родителя в България няма отношение към правото/размера на Kindergeld и тази информация не трябва да се попълва никъде в актуалните към днешна дата формуляри. Всичко това е вярно, при условие, че няма прекъсване на трудовите правоотношения. Всяко едно прекъсване, възникнало през последните 5 г., трябва да се отрази надлежно в "Приложение Чужбина ...", макар че също няма особено значение за отпускането на Kindergeld. До нови срещи ... в тази и други теми! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ptpetrova Зададен 6 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 6 Юли, 2015 Здравейте отново! По моя случай Kindergeld със задна дата, вече има развитие. След като с моя съпруг подадохме възражение, от Familienkasse ни отговориха, че ще преразгледат случая и отново ще получим по пощата писмо с решение за детските със задната дата. Нека само да припомня, че в писмото, с което ни отпуснаха детските от датата на регистрация на детето, не се споменаваше нищо за детските надбавки от датата на регистрация на моя мъж, т.е. Kindergeld със задната дата, при което ние поведохме борба с Familienkasse. Подадохме възражение и те сега се активираха и ще разгледат миналия период, за който се правеха на ударени, че не съществува. Борбата с тази институция я започнахме с помощта на Крякащата тайфа. Страшно много съм му благодарна, че ни помага, защото от наша страна без език нищо нямаше да се получи. Ще си почакаме още малко и отново ще пиша във форума, като има развитие по случая. Предполага се, че ще започнат да мотаят с искане на документи, но няма как- не дават така лесно детските със задна дата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Росен Арабаджиев Зададен 9 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 9 Юли, 2015 На 7/6/2015 at 13:49, ptpetrova написа: ... Подадохме възражение и те сега се активираха и ще разгледат миналия период, за който се правеха на ударени, че не съществува... Ще си почакаме още малко и отново ще пиша във форума, като има развитие по случая. Предполага се, че ще започнат да мотаят с искане на документи, но няма как- не дават така лесно детските със задна дата. Здравей ptpetrova, служителите от регионалната ти Familienkasse се изразяват по много интересен начин. В 90% от писмото ти обясняват, как възражението ти е неоснователно, но в крайна сметка случаят ти щял да бъде препратен за разглеждане в компетентната Familienkasse. Казаното в края на трета страница в точката "Weitere Hinweise" е най-важното. За мен това означава, че претенциите ви за миналия период все пак са препратени, предполагам към офиса в Nürnberg. В следващите няколко седмици ще получите писмо от този офис, защото там се разглеждат случаите на трансгранично право на Kindergeld. Междувременно ти препоръчвам (не е задължително) да действаш по издаване на E401 и E411 от България, защото рано или късно може да ти ги поискат и е добре да са на разположение. Информацията в тях трябва да обхваща периода, за който имате допълнителна претенция: август 2014 - май 2015. В темата Формуляри за Kindergeld (детски надбавки) в Германия съм писал малко по-подробно за тези формуляри. До скоро ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ангелина Зададен 10 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 10 Юли, 2015 Здравейте, дано задавам въпросите си на правилното място. Наясно съм, че не сте адвокати или данъчни съветници, но имате опит с документи и законодателство. Снощи в чата говорих с Крякащата тайфа като гост, но се надявам тук, във форума, въпросите ми да бъдат видени от повече хора, някой може да има същият проблем или да му хрумнат и други варианти. 1. Баща работи в Германия, Дортмунд, на трудов договор. В БГ има дете на 15 /РАЗВОД, родителски права на майката/, за което плаща 100 лева издръжка. /Настоява за изпращане по банков път/. Полагат ли му се Kindergeld при положение че има развод? Четох много във форумите, но не срещнах такъв казус за разведени родители. П.П. Имаме подозрение, че бащата "усвоява" разликата 183 евро - 35 лв. детски в БГ, но трябва да знам какво точно казват немските закони по този въпрос. 2. Приспадат ли му се данъци /четох за 1900 евро годишно ако се изпраща издръжка на роднини/ щом праща по банков път издръжка на детето си в БГ? Ще бъде много неприятно, ако бащата се облагодетелства от пари, които немската държава отпуска на децата. Четох тук, че някои родители наистина злоупотребяват с Kindergeld, и те не стигат до децата им. Предварително благодаря за отговорите! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Danny Зададен 10 Юли, 2015 Автор Доклад Share Зададен 10 Юли, 2015 Здравейте, имайте предвид, че след като човекът няма родителски права, то той няма как да получава детски надбавки. А колкото до данъчните облекчения, не съм сигурна, но дори и да е така, защо си мислите, че 1900 евро са сума? Вярно, еквивалента на тази сума в левове изглежда голяма, но за Германия е напълно нормална. Приятна вечер! П.П Относно желанието да се изпращат парите по банков път- отчитат се като разход и освен това е доказателство, че се изплаща издръжката редовно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ангелина Зададен 11 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 11 Юли, 2015 Ами в Германия не знаят че бащата няма родителски права, детето има същата фамилия, носи човека акта за раждане, бележка от училището и толкова, нали? Интересува ни точно как стои закона в този случай, защото ако прибира 166 евро месечно, а дава 50 евро издръжка, т.е. печели от детето си, трябва да се търси адвокат или служба, за да го издири. 1900 евро на фона на моята, в БГ, заплата от 400 лева, е огромна сума, повярвайте ми! И никак не е добре да му бъдат опростени като данъци/признати като разход, вместо да ги изпрати на детето си в БГ. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Aleksander Зададен 11 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 11 Юли, 2015 Здравейте Ангелина, тази работа не е толкова проста както, вероятно ви изглежда. Дани достатъчно ясно ви го каза още вчера. Бъдете спокойна, този лош (за вас) човек няма как да се облажва за сметка на детето си. Излишно е да изброяваме надълго и широко причините поради, които немската система не може да бъде излъгана лесно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ptpetrova Зададен 11 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 11 Юли, 2015 Здравейте! Поводът да пиша отново толкова скоро е, че днес се получи финалното писмо от Familienkasse, с което отпускат тези прословути детски надбавки със задната дата. Решението дойде много бързо и определено не очаквахме веднага да отпуснат сумата, а да ни мотаят с документи. На всички, които рано или късно им предстои да минат по моя път, им пожелавам успех. На Крякащта тайфа съм му много БЛАГОДАРНА, както аз, така и моят съпруг, защото благодарение на него се стигна до този положителен за нас резултат. Благодарна съм и на модераторите, че от мое име качват снимков материал, че аз нещо не успявам. chukche реагира към това 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ангелина Зададен 12 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 12 Юли, 2015 Определено моя грешка че се регистрирах тук и попитах. Това е форум за взаимопомощ на българи в Германия, не на българи в България, нали? Получих вял отговор, колкото да не е без хич, и ирония между редовете. В края на краищата вие сте избягали от БГ точно за да не сте в положението на такива като мен с по 400 лева заплата, затова и отношението към моите въпроси е толкова откровено неприятно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Danny Зададен 12 Юли, 2015 Автор Доклад Share Зададен 12 Юли, 2015 Госпожо, беше ви отговорено така, както стоят нещата тук, а не така както на вас би ви се искало. Няма ирония, това е положението, никой не е бягал, и ние имаме близки в България, законите тук са такива. Ако ви се струва несправедливо, според мен трябва да си търсите правата по законният ред. Форумът не разрешава семейни проблеми, той има за цел само да информира. Лек ден и успех! chukche реагира към това 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
ptpetrova Зададен 13 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 13 Юли, 2015 Г-жо, Ангелина, 1. Детски надбавки в Германия не се отпускат само на база акт за раждане на детето и служебна бележка- в случай, че детето не живее в Германия, още по-сложно се отпускат детските. Ако бащата на детето Ви взема такива, то това е неправомерно и в един момент, когато немските власти разберат за това, ще трябва да бъде върната цялата сума до цент. Вие няма как да се ползвате от тези пари, тъй като те са неоснователно получени, ако изобщо се получават такива. След като родителските права не се упражняват от него, той няма никакво право да получава детски надбавки, независимо в коя държава на света се намира! 2. Вие сте в пълното право, ако след постановената от съда издръжката, са настъпили обстоятества за промяна на нейния размер, да подадете иск за увеличаване на размера й, но ще Ви трябва адвокат, защото промяната в тези обстоятелства става само по съдебен ред. 3. В Германия данъците се определят по класи, които са 5. Трета и пета класа заплащат по-малко данъци, но бащата на дедето Ви не попада в тези двете. Аз лично познавам мъже, които са разведени- с деца или без деца, заплащат по-висок данък, отколкото един мъж, който е в действащ брак, и до сега не съм чула да са им върнали по 1900 евро. Следователно, това което са Ви казали, че бившият Ви съпруг получава данъчно облекчение в размер на 1900 евро, мисля, че е неотговарящо на действителността. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
keti Зададен 27 Юли, 2015 Доклад Share Зададен 27 Юли, 2015 Здравейте отново , Исках да споделя с вас, че изпратихме всички документи на фамилиенкасе началото на месеца и сега само можем да чакаме. Притесняваме обаче факта, че напоследък в интернет пространството се въртят всякакви коментари, че от 01.01.2016 г.щели да спират детските на родители чиито деца не живеят и не са регистрирани в Германия тоест нямат ID номер. Като примерно това http://www.kindergeld-kompakt.de/ . Има ли нещо вярно или времето ще покаже? Чувал ли някой за подобна информация? Щом получа отговор от касата, какъвто и да е той ще споделя с вас. Към nelson83, не ви трябват агенции и тем подобни организации за да си подадете документите за детски. Ако прочетете внимателно написаното по горе ще ви се изясни всичко. Хората като "крякащата тайфа" и Дани Узунова, достатъчно ясно са обяснили какво, как и къде. Също така са достатъчно търпеливи и отделят време за да отговарят на нашите въпроси много точно и коректно. nikolowa9 реагира към това 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
dty_76 Зададен 5 Август, 2015 Доклад Share Зададен 5 Август, 2015 Здравейте, въпросът ми е следният и много ще съм благодарна ако някой ми отговори. Доста четох не не можах да разбера за нашия казус. Мъжът ми е в Германия, а аз и децата все още сме в БГ. Предстои ни пътуване в началото на септември. Той е подал за детски, но днес е получил писмо, че искат адресна регистрация на децата. Това от общината ли да го взема или е нещо друго. Децата естествено са с моята регистрация в БГ. Наистина се обърках. Този документ е на български, нали? Не съм чувала да има многоезичен такъв. Моля, ако някой може да разясни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Aleksander Зададен 5 Август, 2015 Доклад Share Зададен 5 Август, 2015 Здравейте, въпросът ми е следният и много ще съм благодарна ако някой ми отговори. Доста четох не не можах да разбера за нашия казус. Мъжът ми е в Германия, а аз и децата все още сме в БГ. Предстои ни пътуване в началото на септември. Той е подал за детски, но днес е получил писмо, че искат адресна регистрация на децата. Това от общината ли да го взема или е нещо друго. Децата естествено са с моята регистрация в БГ. Наистина се обърках. Този документ е на български, нали? Не съм чувала да има многоезичен такъв. Моля, ако някой може да разясни. Определено (най-вероятно) става дума за немска адресна регистрация. Това е основният документ в Германия. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
dty_76 Зададен 5 Август, 2015 Доклад Share Зададен 5 Август, 2015 Благодаря ви за бързия отговор. Той естествено има адресна регистрация в Германия, но децата са с мен в БГ. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Aleksander Зададен 5 Август, 2015 Доклад Share Зададен 5 Август, 2015 Някой беше казал, че това се прави с цел да се пресекат практиките да се получават детски за деца извън Германия. Тук има по-запознати от мен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове Още опции за споделяне...
Recommended Posts