Jump to content
 • rodenivbg.png

 • Най-коментирани блогове

   • 1
    публикация
   • 11
    коментара
   • 3609
    прегледа

   Последни публикации

   Престоят ми в Германия ме направи свидетел на не една и две тъжни съдби. Разсъждавайки върху тези истории установих, че все по-често зрели хора постъпват детински и действат изключително наивно във важни житейски ситуации. Мечтата за ново начало в Германия е една от ситуациите, която накара много мои познати да зарежат разум и логика. В тази моя публикация ще обобщя техния печален опит. Намерението ми не е да ви поучавам, разколебавам или обезверявам. Няма да ви давам и готови отговори. Четете и мислете, за да не кажете после, че не сте знаели. 

   И така, дошъл е моментът, в който ви е писнало от кредити, сметки, нови цени на ток и парно, корупция, бюрокрация, наеми, заеми. Влизте в интернет и какво да видите - в Германия нивото на безработицата е паднало да такова ниво, че се говори за недостиг на работна ръка. Защо да не бръкнете най-после и вие в кацата с меда? Нищо, че знаете само три лафа на немски. Ще се оправите, я виж, че другите как се оправят.

   Ето каква обаче е реалността за хората, които идват в Германия и се налага друг да говори вместо тях. Позволявам си да публикувам директно едно съобщение, което получих днес. То ще ми спести доста обяснения:

   Цитат

   Подлъгаха ни. Елате тук, ще ви помогнем в началото да влезете в релси. Правете каквото кажем, но бързо излизат лошите намерения. Почват да вредят, в без това и новия непознат живот тук. И те зарязват. Оправяй се ...

   Шокирана съм, даже уплашена, но все се надявам да срещнем по пътя си труден добри, честни хора.

    

   Звучи ли ви познато? Откривате ли в този кратък текст себе си или историята на ваш близък? Да, схемата се повтаря, само актьорите и декорите се сменят. Хора, разберете най-после, че без познаване на езика:

   • вие се превръщате в лесна жертва за разни наши сънародници, които ще живеят като паразити на ваш гръб
   • вие няма как да научите вашите права и задължения в новата среда, а ще знаете само това, което другите решат да ви кажат
   • вие няма да получите адекватна помощ от немските институции
   • ще понасяте ненужни наказания и ще търпите непрекъснато загуби от най-различно естество (нерви, време, пари)
   • ще се въртите в кръг, докато ви се завие свят - и в прекия, и в преносния смисъл

    

   Да кажем, че все пак решите да приемете "примамливото" предложение да започнете работа в Германия, без да знаете немски. Все пак един приятел / близък ви е обещал да даде едно рамо. Защо да протакате нещата. Така де, пилето каца веднъж на рамото ...

   Аз обаче се чувствам длъжен да ви дам няколко примера от ежедневието, с които да ви предизвикам да помислите.

   • Наистина ли си мислите, че само веднъж да дойдете в Германия и научаването на езика ви е в кърпа вързано? Забравете за това. Ще ви отнеме години, освен ако нямате поне една начална подготовка от България или ако не намерите някой да ви издържа, докато ходите на езиков курс в Германия.
     
   • Смятате ли, че човекът, който обещава да ви помогне е действително способен да го направи? Моето мнение е, че няма как да стане, защото ако човек не знае езика, той се нуждае почти ежедневно от някой, който да го придружава. Този някой няма ли си и друга работа?
     
   • Да приемем, че вашият човек е всеотдаен и действително ще ви придружава на първоначалните срещи с различните инстанции. Да питам все пак - имате ли представа за какъв обем работа става въпрос през първите 2-3 месеца? Ще ви подскажа:
     => огледи на няколко жилища
     => адресна регистрация
     => банкова сметка
     => доставчици на интернет, телевизия, комунални услуги
     => мобилен оператор
     => личен лекар/зъболекар
     => такса GEZ
     => училище/детска градина
     => Jobcenter; Familienkasse; Krankenkasse
     => други осигуровки/застраховки
     => данъчни декларации
     => специализирани магазини/услуги
     => интернет-търговия / онлайн банкиране
     => посещение в болница/аптека
     => разрешителни за това или онова
     
   • Ако този доверен човек все пак успее да ви преведе през всички тези препятствия и все още има сили и желание да продължи да ви помага, дали действително ще е в състояние да го направи, когато:
     => през нощта внезапно се наложи вие или член на семейството ви да посети спешното отделение?
     => ами ако трябва да се повика линейка
     => или ако без да искате закачите бронята на някой на паркинга на Kaufland?
     => или ви се обади или пише работодател/наемодател/адвокат/съдия-изпълнител/община?
     => ами ако някой позвъни на вратата ви и иска да влезе у вас?


   А ето какво може да последва, когато човек без познания по немски език започне работа в Германия, разчита на помощта от близки/познати, но в един момент тази помощ престане. Ще дам направо цитати от комуникацията ми с хора, попаднали в подобна ситуация. Надявам се, че нещата са казани достатъчно ясно и не са необходими допълнителни обяснения:

   Цитат

   Здравей, преди малко по пощата получихме писмо ... Състои се от три страници, изпращам ти го цялото, като имаш време да го погледнеш, защото ми се струва много важно. Не знам какво пише в него ...

    

   Цитат

   ... Ако можете , кажете ми как може да постъпим от тук нататък  и какво точно са написали защото ние не го разбираме. Изпращам ви снимки от телефона на документите ... Моля ви, кажете ми какво точно пише и как трябва да процедираме ...

    

   Цитат

   Поисках от шефа да ми покаже договор за наем, но се оказа, че съм подписвал договор за пренаемане. Може ли да ми обърнеш внимание на сроковете за предизвестие от двете страни. Като има такъв договор може ли да ни изхвърли от квартирата?

   Предварително ти благодаря. Знам, че те ангажирвам излишно, но в този труден за семейството период няма кой да ни помага.

    

   Цитат

   Първо извинявай, че ти пиша на имейла и те притеснявам, но бих искала да те помоля за съдействие ... Познанията ми по немски все още не стигат да се обадя по телефона и да разбера какво се случва ... Ще съм ти благодарна, ако имаш възможност да ми отделиш време и да се обадиш ти.

    

   Цитат

   Лошото е, че бившият шеф на моя мъж е завел дело срещу моя мъж за наем, който януари му платихме, но за съжаление на ръка и с нищо не можем да докажем, че сме му го платили въпросния наем. С адвокатски и съдебни разходи цялата история ще приключи 2000 евро в наш ущърб... Още не мога да си обясня как мина 1 година и тази гадост още ни преследва.

    

   Цитат

   Много ти благодаря. Не знам какво щяхме да правим, ако не ми помагаше. От една седмица не съм спирала да търся човек, който да ми помогне. Ако синът ни не учи тук, сигурно щяхме да се приберем. За три месеца толкова неприятности ни се случиха на чужда земя, че сме на ръба на силите си. Единствено по доброто бъдеще тук за детето ни ни спира. Мислехме, че българите в България за зли, завистливи и двулични, но просто не сме знаели тук за какво става на въпрос!

    

   Цитат

   За съжаление няма хора покрай мен дори не мога да ги определя. Боря се бавно и сама с всички ежедневни препятстия. Без език е просто неравна битка. Много е трудно да нямаш сериозен човек в чужда страна. Затова и се стига до тези грешки, за които плащам единствено аз. Дано не оставям погрешно впечатление у теб, но аз искам да живея и работя законно в тази страна. Тук учи детето ми, съпругът ми работи, а аз съм в очакване на започване на интеграционен курс. Така че не искам да влизам в дългове, просто всичко е в резултат на липса на познание на език и липса на помощ.

    

   Цитат

   Извинявай, че само ти досаждам, но понеже няма към кого да се обърна за помощ, а и срока за връщане на отговор изтича, съм в безисходица. Последната ми молба е да ми помогнеш с отговора на писмото. Надявам се да имаш време!

    

   Цитат

   ... ако мога да те помоля да ми изпратиш предишното писмо, ако го пазиш. Става въпрос за писмото за разсрочване на дълговете, което ми написа. Просто не знам какво друго да направя! Още веднъж ти се извинявам за притеснението, но ако не реша този въпрос днес, ще изпадна в спиралата за която ти споменаваш. А аз нямам желание да живея тук, за да изплащам дългове.

    

   Цитат

   От 2 месеца съм с приятеля си тук. Вече имаме адресна регистрация там, но все още не работя и ни е трудно. Не знам немски и предстои да намеря работа и да запиша интеграционен курс ... имаме нужда и от помощ за съдействие на превод и попълване на различни документи на немски.

    

   Цитат

   Даже не съм разбрала, че съм пуснала такава молба. Жената в училището ми попълни документите, аз само ги изпратих. Явно тя го е отбелязала, но така е като не знам езика аз съм си виновна. А ако реша да не ги изпращам ще ми бъде ли наложена някаква санкция в смисъл да не стане така, че да се наложи да прекъсна курса или да заплатя по-висока сума? Много се притеснявам, аз не съм искала да ми поемат разходите, нито таксата ...

    

   Цитат

   На мен примерно ми стана много странно, когато една година след като мъжа ми замина за Германия, аз писах на една моя бивша колежка, с която между другото бяхме и съседки в България. Тя е там от доста време. Писах й просто ей така, не да искам нещо от нея, а да й кажа, че и ние сме се запътили по техния път. Тя само ме попита в кой град ще бъдем и после прекъсна комуникацията. Аз това не го разбирам. Човек никога не знае до какъв етап от живота си ще стигне, и от кой ще има нужда да му помогне. Колелото не спира да се върти. Трябва да се отнасяш с уважение към хората.

    

   Цитат

   Предстои ми съкращаване, договора ми приключва на хх.хх.2015. В тази връзка искам да те питам познаваш ли някой, който живее във Франкфурт, който би могъл да ме придружава до Arbeitsamt и другите институции. Знаеш трябва да се попълват формуляри, а аз не мога да чета и пиша на немски. Предполагам, че й въпроси ще задават служителите, а аз не разбирам и не мога да говоря ...

    

  1. - Запазете спокойствие!
   Загубата на работното място е шок. Важно е обаче, да не се панирате, запазете спокойствие и дейставайте разумно! Само прекратяване на трудовото отношение или заповед за уволнение, която е съобразена със законовите рамки може действително да прекрати трудовия Ви договор. Имайте предвит, че не всяко прекратяване на трудовите отношения или не всяка заповед за уволнение са съобразени със закона, тъй че си заслужава да се провери как стоят нещата във Вашия конкретен случай и да се борите за правата си!

   - Не подписвайте нищо!
   Много работодатели изискват да подпишете, че сте получили въпросната заповед, при това често документите съдържат и други клаузи. Не сте задължени да потвърдите получаването на заповедта със своя подпис!

   Също така препоръчваме да не подписвате прибързано договори, в които се регулира прекратяването на работните Ви отношения по взаимно съгласие, без преди това да се консултирате с адвокат. Ако работодателят Ви предложи такъв, помолете го за няколко дни за размисъл.

   - Важно е бързо да се запишете като безработен (търсещ работа)!
   Имайте предвид, че трябва да се регистрирате лично като безработен (търсещ работа) в агенцията (Agentur für Arbeit) поне три месеца преди да Ви изтече договора. Ако научите за тези обстоятелства в по-кратък период от три месеца закона изисква да се обърнете към съответната служба в рамките на три дни. Срокът се счита като спазен и ако уведомите агенцията, назовавайки личните си данни и деня в който свършва договора Ви и същевременно уговорите час, в който на място лично се регистрирате като безработен (търсещ работа). Работодателят Ви е длъжен да Ви даде свободен ден, за да изпълните тези си задължения.

   Ако сте получили заповед за дисциплинарно уволнение, може агенцията да Ви скъси помощта за безработни за срок до 12 седмици. Това решение на агенцията не зависи от това дали работодателят Ви е действал законно или не.

   - Триседмичен срок за иск срещу работодателя!
   Срокът за подаване на съдебен иск срещу неправомерната заповед за уволнение е три седмици, сметнати от деня на получаването му. Ако пропуснете този срок, работните Ви отношения са прекратени, дори и заповедта на работодателя Ви да е била несъобразена със законовите рамки. В изключително редки случаи закона допуска иска да се повдигне и след изтичане на триседмичния срок.

   Vania Griessl
   Rechtsanwältin

   Ваня Грийзел е адвокат в кантора в град Франкфурт и доцент по трудово право.

   www.advokat-bg.de

   • 1
    публикация
   • 4
    коментара
   • 2801
    прегледа

   Последни публикации

   bgzentrum
   Последна публикация

   На 12.03.2015 г. бе създаден сайта Български център / Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de

   За изминалите 13 месеца и 19 дни, сайтът бе посетен точно 896.101 пъти или средно по 2201,72 посещения на ден. Бяха създадени 745 публикации по 185 теми от общо 291 регистрирани потребителя. Сайтът бе създаден с цел взаимопомощ между българи, като това се изразяваше най-вече чрез обмяна информация. Смятаме, че за изминалото време сме помогнали на доста хора. Проблемът е, че горепосочените цифри водят до въпроси, които не могат да останат без отговор. Висока посещаемост и крайно ниска активност. Точно 2,06 публикации на ден при средно 2200 посещения. В един момент нещата се сведоха до това да се задават въпроси, повечето повтарящи се, а един всеотдаен потребител да се старае да отговаря изчерпателно на всички. Забележете, основно един човек, на когото дължим много за успеха на сайта.

   Получи се така, че идеята за български център в Германия бе сведена до задължението да консултираме нуждаещи се. Това, несъмнено е добро за нуждаещите се, но е липса на диалог, което не е добре за другите след тях. Например зададен въпрос остава дни наред без отговор от страна на други посетители, които имат възможност, но не и желание да отделят от времето си и да отговорят. Тук трябва да се споменат и десетките лични съобщения в страницата във Фейсбук, някои от които с безцеремонен тон и грамотност под всякаква критика буквално изискват отговори, които спокойно могат да бъдат намерени във форума. На няколко пъти това бе съпроводено с обиден тон. Истината е, че ние не сме длъжни на никого. Въпреки това отстоявали сме идеята взаимопомощ до край. Само един пример: Жена, пострадала във фабрика, с разпрана ръка. Било й казано, че за времето, което е необходимо да се възстановява ще си стои в къщи под формата на неплатен отпуск. Въпросът й бе дали това е законно. Спешно, същата нощ, се свързахме с адвокат, които си направи труда и напълно безплатно, в шест сутринта, отговори изчерпателно, писмено, изброявайки всичките й права в качеството й на работник съгласно закона. Жената каза -"mersi" и повече нищо не се чу за нея. Редно бе да сподели с останалите историята и проблема за да могат и други хора да научат и да знаят правата си в подобна ситуация. 

   Това развитие на нещата доведе до идеята за смяна на концепцията за Български център. Ако при, приблизително 200.000 българи в Германия успяхме да намерим само един истински безкористен българин (Крякащата тайфа), воден от желанието да помага на останалите, то това означава, че или трябва да се откажем или да разширим търсенето. За това решението бе създаване на нов сайт, чиято цел е да търси и обединява добри и всеотдайни хора, българи в помощ на българи не само в Германия, а навсякъде където има българи по света. Ако чувствате желание да бъдете част от една такава общност сте добре дошли в сайта наследник - "Родени в България". 

   Днес, 21.04.2016, Bulgarisches Zentrum - bgzentrum.de ще бъде спрян и ще отстъпи мястото си на Родени в България - rodenivbg.com

   Цялата информация ще бъде прехвърлена, вкл. и потребителите, т.е. ако сте бил регистриран потребител на bgzentrum.de, ще можете да влезете по същият начин в rodenivbg.com.

   По-долу са приложени снимки, които ще останат за спомен от сайта Български център / Bulgarisches Zentrum. Домейнът bgzentrum.de ще остане действащ и на първо време ще сочи директно към новият сайт.

    

   С уважение,
   Александър Узунов

   Създател на "Български център" и "Родени в България"

   21.04.2016, гр. Хамбург

    

   bgz_page.png                                           bgz_stat.png

 • Топ изтегляния

 • Статистика

  4793
  Публикации
  619
  Теми
  6
  Блога
  38
  Файла
  7
  Снимки
  8287
  Регистрирани
  Andreasfuj
  Най-новият потребител
  Andreasfuj
  Регистрация
×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..