Jump to content

Искам да емигрирам, моля за съвети


Ваерис

Recommended Posts

Здравейте бих искала да по питам дали има някой които да знае как стоят ,,нещата,, със самотните родители буквално и реално по акт за раждане на детето в които ,,бащата,, е неизвестен и единствен родител и настойник е майката ? питам тъй като едва ли не нашата мила родина ме принуждава да напуснем с дъщеря ми ,защото освен детето нямам нищо друго  на мое име, и в такива ситуации мисля че държавата е тази която трябва да подаде ръка на човек които се нуждае от малко помощ за да оцелява не охолно..а нормално, да може реално майката  с подкрепата на държавата..( която я няма ) ..да осигури на живо и здравото си дете,адекватен и нормален живот,тъй като живея,работя и плащам като всеки нормален човек здравни осигуровки и каквото още се изисква..а,аз не получавам нищо!! едно разбрах за тези 3 години откакто съм родител в БГ че държавата не обича децата ни!! Жалко е но факт,освен 35.00 лева детски надбавки и половин такса за детската ясла..не получавам нищо друго като държавна помощ,живеем под наем..и как оцеляваме си знам само аз, иначе сме в EU. И понеже нямам познати и приятели в Германия ..и не случайно попаднах на Вас.. и разбрах какви документи ще са ми необходими за заминаването ми ,осъзнавам че няма да ми бъде никак лесно да тръгна и замина сама с дъщеря си..но ако чакам на някой друг..значи да си се давим тук в нерви и мизерия,което няма да допусна ,не искам детето ми да расте в държава в която няма права..елементарни..няма морал..няма ценности..и какво ли не още..било каквото било преди..сега  картинката е жалка и..не искам детето ми дванадесет години да учи че държавата ни е била под турско робство..оцеляла въпреки всичко..и когато навърши 18 години.. да осъзнае че в същата тази държава....сега ... ДОБРОВОЛНО турци ни управляват и решават  как да живеем.. малко се захласнах в писането..но смятам казаното от мен за истина и го споделям от личен опит и виждане интересуваме също така ,ако изтегля кредит от банка ,дали ще ме пуснат да напусна страната,а кредита ще погасявам в последствие или ..ще го забравя защото не смятам да се връщаме тук ,реално повачето българи са извън България ..която винаги ще нося в сърцето си..но със такава минимална заплата..и такъв висок стандарт на живот е не по по силно за мен вече оцеляването ни и не ми остава друго освен да заминем и да градим другаде където биха ни оценили. Благодаря Ви за отделеното време и внимание и сърдечно благодаря предварително за отговора и съветите !!

                                                                                                 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Ваерис,

надявам се във форума ни да получите съвети, които да ви помогнат да постигнете мечтаната цел.

Иска ми се преди дискусията да е започнала да вметна само, че недоразуменията с дефицит на морал (и много други неща), наречени политици и участващи в управлението на страната ни нямат почти нищо общо с турския етнос. Това важи дори и за онези предтавители на третата по големина политическа сила в момента, които носят имена с турски, арабски или персийски произход.

Толкова по въпроса за това кой ни е виновен за положението, в което позволихме да ни поставят. Моля дискусията от този момент да се ограничи до мнения по темата  :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет и от мен!

Искам ми се да ти кажа страшно много неща и вероятно поне за половината от тях няма да се сетя в момента. Най-важното обаче е следното - в резултат на отчаянието си можеш да се превърнеш в много лесна жертва на хора без морал и задръжки. Пълно е с такива "помагачи", но не е лесно да ги различиш от хората с добри намерения.

По тази причина най-удачният вариант за хора в твоята ситуация е да се опитат да намерят реализация на немския трудов пазар с помощта на приятели (но не просто познати). Ти самата обаче споменаваш, че нямаш такива в Германия. Тогава естествено възниква въпроса защо точно Германия? В трудното положение, в което се намираш, поне 2/3 от европейските държави представляват по-добра алтернатива. В нито една друга държава ли нямаш приятел, който да ти подаде ръка?

Ако пък имаш предвид просто установяване в Германия с цел включване в системата за социално подпомагане не мога да ти бъда кой знае колко полезен. Не съм наясно със ситуацията в тази сфера. Пускам линк към брошурата "Майка и дете - защита на неродения живот". Може и да ти се стори, че информацията в нея не е точно по твоя въпрос, но все пак я разгледай, защото може да да ти даде някои идеи. Има и други подобни организации и фондации (Caritas, Diakonie и др.), но основното изискване за получаване на съдействие от тях е човек да има постоянен адрес в Германия и да може все пак да осъществява коминикация (да използва западен език).

Не те познавам лично, но това че отглеждаш детето си сама в България е равносилно на геройство и заслужава уважение.

Така че ти желая успех и се надявам да останеш между нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора и подкрепата ,Крякаща тайфа,, и бъди спокоен не бих се доверила на всеки които ми предложи помощ,все пак не малко преживях за тези 26 години и се научих как и на кой да вярвам според вътрешното  си усещане ,без да се заблуждавам от потребности и мили думи ;) относно въпросът ми за заминаването..не смятам да живея на гърба на държавата,а по скоро реално защото държавата я има има ред,правила и адекватен стандарт на живот,защо Германия..защото е държава без никакви кризи,защото има нормален стандарт на живот и защото така го усещам :) смятам да замина със всичките 15 документа които си изброил в графата за документи ,това че не зная немски и нямам познати и приятели там няма да ме спре да тръгна тъй като съм амбициозна и с не малко  желание за развитие,и понеже познавам себе си знам че бързо ще науча езика,а в милата родина желание не е достатъчно..по честен начин няма как да се живее нормално защото всеки иска да вземе от теб,дори на лекар да отидеш ще трябва да платиш на всеки по отделно за да си свърши работата за която иначе му се плаща.. възнамерявам да изтегля кредит тези дни  ( от тук БГ) от които ще отделя пари  и за квартира в Германия за да е легално и нормално всичко тъй като ще съм с малката не бих си позволила да останем на улицата като цигани,които впрочем живеят по добре от нас. благодаря за линкове те които си ми пратил оценявам отделеното време и внимание на всички и сърдечно Ви благодаря  ( :

Г.Л

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, госпожо Ваерис, намесвам се в разговора, понеже ми направи впечатление вашата непреклонност, ако мога така да се изразя. Хубаво е, че сте амбициозна, обаче ме притеснява желанието ви да вземете със себе си вашето дете, без да сте се уредили. Моят съвет е, да не избързвате, намерете възможност  да дойдете първо сама, за да си намерите работа и жилище и след това да вземете детето. Прочетете малко по темите за детските градини и училищата. Далеч съм от мисълта да ви разубеждавам, но според мен едно приключение с детенце колкото вашето крие големи рискове, най-вече за него.

Лек ден ви желая и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Ваерис. Аз също взех решението да емигрирам в Германия и се надявам другата година това вече да е факт. Причините в общи линии са подобни на твоите. Това, което ще си позволя да те посъветвам е да изчетеш последователно и методично този форум. Няма да ти отнеме много време, а съдържа ценна и синтезирана информация, и ще получиш отговори на много въпроси.

Миналата седмица се видях с две близки приятелки, които живеят много отдавна в Германия. И с двете проведох доста интензивни разговори относно условията за живот и работа там. Едната е самотна майка. Тя сподели, че детската ясла там е много скъпа, но е записала колеж в Регенсбург и аргументирано се мотивирала защо иска държавата да и поеме таксите за обучение и таксите в детската ясла, докато учи. През това време е започнала работа на половин работен ден.

Едва ли постът ми може да има някаква практическа полза за теб, просто исках да те окуража и да ти кажа, че според мен си взела правилното решение. Аз имам (уж) сравнително добре платена държавна работа в България, но си зададох въпроса - сега съм на 32 г. и не мога да си позволя да имаме второ дете, а какво ще правя след 20 години с една пенсия??????? А какво правят с една пенсия хората в Германия????? 

п.п. извинявам се, ако съм се отклонил от темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Придобиването на адресна регистрация е първата задължителна стъпка, през която трябва да премине всеки един новопристигнал, ако иска да осигури нормален живот за себе си и семейството си. По въпроса за немската адресна регистрация вече си имаме темата Адресна регистрация (Meldebescheinigung). В общия случай нещата са стандартни – наличие на доходи ---> наемане на жилище ---> придобиване на адресна регистрация. Но как новопристигнал имигрант да излезе от този омагьосан кръг, след като все още няма официални доходи в Германия? Понеже писаното в темата до момента предполага малко по-нестандартни варианти за търсене на решение на проблема с осигуряване на жилище си озволявам да дам няколко твърде крайни (но все пак работещи) идеи.

На всеки е ясно, че когато дават жилище под наем наемодателите предпочитат хора с постоянен доход, които ще наемат жилището за по-дълго време. А ако трябва да избират между немец със стабилни доходи и чужденец с неясни доходи, изборът има няма да бъде много труден. Все пак има няколко сравнително лесни и варианти и за хора като Ваерис. И ако предложенията ми ви се сторят твърде екстремни не забравяйте, че все пак става въпрос човек да намери решение за първите няколко месеца, докато все още няма сигурни доходи, а му трябва адресна регистрация.

Вариант 1: Наемане на стая в хостел (Hostel) / пансиони (Pension) / къщи за гости (Ferienwohnung).

Ако наемете стая в подобно място за по-дълъг период (например 1 месец), спокойно можете да си направите и адресна регистрация там. Това ще ви позволи и да си получавате пощата. Все пак е добре да уточните въпроса с получаване на пощата с наемодателите още преди да наемете стаята.

Вариант 2: Наемане на стая в работническо общежитие (Monteurzimmer / Wohnheim).

Това е може би на-добрият вариант за мъже, които са без семейството си. На немски най-често му казват Monteurzimmer (стаи за работници). Може да търсите също за Wohnheim (общежитие). Тези общежития представляват цели сгради - къщи или блокове, където можете да наемете стая с няколко легла или самостоятелна стая (зависи от конкретната конфигурация на общежитието). Почти винаги е с обща баня и тоалетна, често има хладилник и телевизор в стаята. Тук нещата опират до лична договорка с хазяина на съответния обект - има общежития, където не изискват нито трудов договор, нито Kaution. Получавате бележка, че живеете там и отивате да си направите адресна регистрация в общината. Може и да не ви задават въпроси, но е добре да се подготви нещо за отговор, ако ви питат дали работите. Обяснете просто, че за да започнете работа ви трябва адресна регистрация, банкова сметка и здравна застраховка, а тези неща без квартира и адресна регистрация не стават. Пуснете в интернет търсене за Monteurzimmer и име на града и ще намерите сайтовете с подобни обяви. Най-безопасни са голямите общежитие, където няма да ви излъжат.

Вариант 3: Наемане на стая във Wohngemeinschaft (WG)

За намиране на подобни оферти си има специални сайтове в интернет (например www.wg-gesucht.de). Там частни лица пускат обяви, когато искат да преотдадат своята стая под наем, или пък главният наемател на жилището търси съквартиранти за празните си стаи. При този вариант общо взето се изисква приличен немски, защото комуникацията с хората става предимно по телефона. Освен това се ходи на срещи, на които трябва да можеш да се представиш – кой си, за какво се бориш и т.н. Важно е да стане ясно дали ще си паснете като съквартиранти, тъй като при този тип съвместно живеене има повече лични взаимотношения. Има и WG-та със чужденци, но са предимно студенти или практиканти, които обикновено търсят хора с подобен статус. При WG се изисква Kaution (гаранция) в размер на 1 или 2 наема.

Вариант 4: Наемане на за ограничен период от време (befristete Miete)

Тук става въпрос за обзаведени жилища, които се отдават за няколко месеца до около максимум 2 години. Обикновено наемателят заминава на по работа, на обучение или стаж в друг град/държава и търси временен наемател за жилището си. Това е т.нар. Untermiete или Zwischenmiete (поднаемател / временен поднаемател). При този вариант си имате работа с човек, който трябва спешно да преотдаде жилището си, защото обикновено има фиксирана дата на заминаване, и ако не успее да го преотдаде, ще загуби доста пари. Затова там има по-голям шанс за успех, а и също така повечето хора търсят жилище за по-дълго време и не ги устройва наем за няколко месеца. Тук трябва да се поинтересувате по въпроса с адресната регистрация - дали ще бъде възможна. Обикновено се изисква Kaution в размер на 1-2 наема.

Пазете се от измами и никога не давайте авансово пари на когото и да било, без да разговаряте лице в лице и без документ за сумата, както и без да сте видяли обекта. Не подписвайте документи, които не разбирате - в Германия с един подпис можете да се задължите да плащате наем до края на договора, без да имате право да напуснете. По отношение на договора за наем на квартирата е добре да получите предварителна информация, като погледнете темата Договор за наем на жилище в Германия. Ако има нещо неясно около наемането на квартирата, консултирайте с експерт или просто попитайте тук във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ваерис, доколкото разбрах, имате дете на 3 годинки. Аз също имам дете на тази възраст. При мен положението е малко по-различно. Първо в Германия дойде моят съпруг, а година след това и аз с детето. Вече 5 месеца сме в Германия, а детето ще започне детска градина чак на 16 октомври. До тогава аз не мога нито да започна някаква работа, нито да се запиша на курс за езика. Няма кой да ни гледа детето и за това за сега аз си го гледам, а таткото е на работа. По отношение на детските градини ще кажа, че в по- големите населени места приемането на детето става трудно, защото има много деца, а малко места, та за това се чака страшно много време за място. Отделно може да спечелиш място и само за половин ден, както е в нашия случай. Аз също не знам немски, за сега се справям с английски, но при първа възможност се записвам на курс. Ходенето и мъките и тук не са малко. Права е Дани Узунова, ако има на кого да разчитате за гледане на детето, възползвайте се, защото без език, без квартира, без работа, да се тръгне с малко дете, си е чиста доза риск.

Дано съм била малко полезна и аз с моя скромен опит.

Успех, горе главата и напред!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички и конкретно бъдещите емигранти !

Ще си позволя и аз да драсна няколко реда . Четейки горенаписаното откривам доста омраза към Родината .........сами я доведохме до това положение ! Както и да е сегашният блян на Българина е да емигрира , Ок нищо лошо във всеки е заложен стремежа към по добро .

Но каква грешка допускат повечето ......говорят за спасяване ,бягство и тн . Не ,това е просто един вид ИНВЕСТИЦИЯ . Това което сте инвестирали в себе си знания ,умения ,възпитание да и малко средства ! Това което имате това продавате когато кандидатствате за работа . Факт ,колко се оценяват миячки ,камериерки ,кухненски персонал и колко струват добрите майстори ,лекари , инженери ....... Оставяме езиците на страна ,всеки език е богатство . Дори в Де един руски език може да ви е от полза .

Пишете ".......искам в Германия ,защото е добре икономически !"  . Ще си позволя да кажа ,че в момента Германия изпитва сериозни икономически проблеми . Да Мама наскоро говореше за реформа в Здравеопазването и нови проценти увеличение на здравните застраховки ! А колко са... около 400 евро месечно !!!!!!!

Не се опитвам да разубеждавам някого ,просто вметвам че има и други страни в който може да емигрирате с по голям успех .  За пример Холандия , Австрия ,Британия и тн . Шансовете са равностойни .

Успех на всички имам още много неща да кажа ,но ще спра до тук ....другото сами ще научите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте, има следният въпрос: Ако жена ми е бременна, кой вариант е за предпочитане 1. да си роди в България и тогава да потегляме за Германия? или 2. Да потеглим и детето(второ) да се роди в Германия?

Доколкото разбирам при условие, че няма и ден трудов стаж в Германия, няма да получава майчински, така че от икономическа гледна точка е по-добре да роди в България - поне ще получава някакъв доход за една година. Но аз питам по принцип - как смятате? Жената още не е бременна, но се работи по въпроса и е вероятно около предвидената дата за заминаване да е. Та искам да знам какви са опциите и дали да се отлага заминаването ако забременее.

благодаря!

edit: и друг въпрос - има ли някакъв смисъл да си превеждам трудовата книжка, освен за да докажа на някой евентуален работодател, че съм работил по специалността, по която съм кандидатствал?

Друго - след неуспешен опит за емиграция в Квебек, имам доста позитивни резюмета от бивши работодатели - тях да ги превеждам ли за да ги пращам по работодатели и евентуално да ги показвам на интервюта? Те не са баш резюмета, ами по-скоро канадците искаха уверение за стаж - документ от бивш работодател, в който се казва от кога до кога си работил, какви са ти били задълженията и две-три хубави думи за теб. В момента им пращам само един Zeugniss от тримесечен стаж в Германия от доста реномирана верига немски хотели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравей electrified,

отговорите на повечето от поставените от теб въпроси не могат да се дадат с 1-2 изречения. Все пак ще дам своето субективно мнение. Дано и други потребители ти отговорят, така че да се ориентираш по-добре.

... Ако жена ми е бременна, кой вариант е за предпочитане 1. да си роди в България и тогава да потегляме за Германия? или 2. Да потеглим и детето(второ) да се роди в Германия?

Доколкото разбирам при условие, че няма и ден трудов стаж в Германия, няма да получава майчински, така че от икономическа гледна точка е по-добре да роди в България - поне ще получава някакъв доход за една година. Но аз питам по принцип - как смятате? Жената още не е бременна, но се работи по въпроса и е вероятно около предвидената дата за заминаване да е. Та искам да знам какви са опциите и дали да се отлага заминаването ако забременее.

благодаря!

Нямам личен опит по този въпрос, но имам някои наблюдения. В темата Получаване на майчинство и обезщетение за родители в Германия вече сме коментирали някои от основните положения. Ако не си прегледал написаното там, хвърли едно око. Разбира се, има още доста какво да се каже, но ще бъде добре, ако следващите по-конкретни въпроси по тази тема ги публикуваш там. Става, нали?

... и друг въпрос - има ли някакъв смисъл да си превеждам трудовата книжка, освен за да докажа на някой евентуален работодател, че съм работил по специалността, по която съм кандидатствал?

Няма никакъв практически смисъл, особено с идеята, поради която мислиш да го направиш. Виж, ако се уредиш с една или повече длъжностни характеристики от работодателите си като допълнение към препоръките, това вече има някакъв смисъл, но пак не е задължителна яаст от документите при кандидатстване за дадена длъжност.

... Друго - след неуспешен опит за емиграция в Квебек, имам доста позитивни резюмета от бивши работодатели - тях да ги превеждам ли за да ги пращам по работодатели и евентуално да ги показвам на интервюта? Те не са баш резюмета, ами по-скоро канадците искаха уверение за стаж - документ от бивш работодател, в който се казва от кога до кога си работил, какви са ти били задълженията и две-три хубави думи за теб. В момента им пращам само един Zeugniss от тримесечен стаж в Германия от доста реномирана верига немски хотели.

Не съм много сигурен какъв смисъл влагаш в понятието „резюме“, но при кандидатстване за работна позиция в Германия (почти) задължително се представят:

  • Lebenslauf (автобиография тип Resume; 1-2 страници) – за почти всички позиции или Lebenslauf (автобиография тип Curriculum Vitae/CV; 3 и повече страници) – предимно за академични и ръководни позиции
  • Bewerbungsschreiben / Anschreiben / Bewerbungsbrief (мотивационно писмо)
  • Zertifikate & Zeugnisse (сертификати & свидетелства)
  • Referenzen (препоръки)

Повече по въпроса за двата варианта на  Lebenslauf мисля да добавя при първа възможност в темата Как да си направим CV, с което да кандидатстваме за работа – „Der Lebenslauf“

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 години по-късно...

Здравейте! Създавам нова тема със опасението, че ще бъда нападната, но изчетох доста теми, а никъде не намерих отговори на въпросите си.

Та работата при нас е следната. Мъжът ми замина преди две седмици за Германия- Lübeck, от една седмица е на работа. Назначен е на 10.50евро на час за 8 часа на ден. Чисто за месеца щели да му останат след удръжките около 1300-1400евро на месец. След месец-два мислим и ние да ходим при него( аз и двете ми деца на 12г. и на 3г.) Въпросът ми е как ще се оправим с тази заплата, докато аз науча езика и осигурим децка градина за малкия, при положение,че квартирите са много скъпи? Имаме ли право за детски надбавки при положение,че мъжът ми е от скоро там? А някакви помощи( при такава заплата на мъжът ми), аз докато изкарам курс за езика и докато малчо почва на градина? Поне помощ за квартира нещо ще ни се полага ли? Моля Ви, не ме разбирайте погрешно, не искам да разчитам или да се възползвам от помощи, но в началото незнам как ще се справим, докато си подредим нещата! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ayshesabri1988,

при нас е малко вероятно да бъдете "нападната", въпреки че въпросите ви да са задавани десетки пъти. Месец-два са достатъчно време да продължите да четете темите на форума ни, където ще намерите отговори на абсолютно всичките си въпроси.

Единственият конкретен съвет, който мога да ви дам в момента, е да имате предвид, че докато нещата се задвижат и бъдете одобрени за Kindergeld и др. неща, ще минат поне 3-4 месеца, през които е добре да имате спестени средства, за да можете да си покривате разходите. След като получите одобрението за съответните помощи, всичко ще си дойде на място.

Според мен от септември месец ще имате право на Kindergeld за двете деца. След като пристигнете ви вие в Германия ще имате право на Kinderzuschlag и Wohngeld. Всичко това, добавено към заплатата на съпруга ви ще ви осигури достатъчно средства за приличен живот поне за следващата 1 година, докато вие евентуално изкарате езиков курс и започнете работа. Но докато започнат да идват тези пари, ще минат поне няколко месеца, ако сте добре подготвени. Ако сте неподготвени, процедурите могат да продължат и година.

Единственият проблем, който виждам е, че няма как да сте сигурна, дали договорът на съпруга ви ще бъде подновен, след като изтече изпитателния му период. Доколкото разбирам вие ще дойдете при него, преди да е получил безсрочния си трудов договор. Това ми се вижда малко рисковано.

И в никакъв случай не спирайте да четете, нито се отказвайте да питате.

 

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, ayshesabri1988 написа:

Здравейте! Създавам нова тема със опасението, че ще бъда нападната, но изчетох доста теми, а никъде не намерих отговори на въпросите си.

...

Преместих мнението ви във вече съществуваща подобна тема. Ако не сте я чели, погледнете написаното по-горе. Самият аз съм учуден колко много полезна информация се е натрупала през годините.

Това са другите теми, които задължително трябва да прегледате: Не разчитайте много, много на помощта на този или онзи, а се самоинформирайте и няма да имате проблемите, които имат 90% от семействата в подобна ситуация.

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/197-kak-se-sluchiha-i-prodlzhavat-da-se-sluchvat-neshhata-pri-nas/

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/30-dokumenti-neobhodimi-na-vas-i-detsata-vi-predi-da-trgnete-za-germaniya/

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/269-koga-imam-pravo-na-kinderzuschlag/

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/441-pravo-na-wohngeld-v-germaniya/

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/590-podavane-na-dokumenti-za-detski-nadbavki-kindergeld-v-germaniya/

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/22-bezplatni-konsultacii-na-blgarski-ezik-po-vprosi-ot-ezhednevieto-na-imigrantite/

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, ayshesabri1988 написа:

Здравейте! Създавам нова тема със опасението, че ще бъда нападната, но изчетох доста теми, а никъде не намерих отговори на въпросите си.

Та работата при нас е следната. Мъжът ми замина преди две седмици за Германия- Lübeck, от една седмица е на работа. Назначен е на 10.50евро на час за 8 часа на ден. Чисто за месеца щели да му останат след удръжките около 1300-1400евро на месец. След месец-два мислим и ние да ходим при него( аз и двете ми деца на 12г. и на 3г.) Въпросът ми е как ще се оправим с тази заплата, докато аз науча езика и осигурим децка градина за малкия, при положение,че квартирите са много скъпи? Имаме ли право за детски надбавки при положение,че мъжът ми е от скоро там? А някакви помощи( при такава заплата на мъжът ми), аз докато изкарам курс за езика и докато малчо почва на градина? Поне помощ за квартира нещо ще ни се полага ли? Моля Ви, не ме разбирайте погрешно, не искам да разчитам или да се възползвам от помощи, но в началото незнам как ще се справим, докато си подредим нещата! 

Добавям само, че е добре да продължите да четете и ще откриете още много полезни неща. Простото изчетете всички теми и си водете записки.

Добавям да проверите и в немското бюро по труда дали имате право на обезщетение за безработица, ако сте работили в България. Писала съм няколко пъти по този въпрос, кога имате право на това. Това е по-лесният вариант отколкото помощи от социала.

Освен това, не чакайте да дойдете в Германия и да започнете да учите немски. За няколко месеца в България може да натрупате прилични знания, който да ви помогнат да започнете по-бързо работа и въобще да се справяте с ежедневието.

За детето е добре още от сега да  се поинтересувате. Най-вероятно има листа на чакащите в детската градина.

Не тръгвайте без подсигурена квартира. Квартира трудно се намира, с временен договор е много трудно. Варианта е съдействие от работодателя. Освен наема, имате и предплата още 3 наема. Жилищата се предоставят необзаведини. Нашето беше дори без крушки, кухня, нищо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Здравейте , 

"ще карам направо ", регистриран съм от 2014 в Германия (HH) , работил съм и на договор и от последните 3 години съм Selbständig , с частна здравна осигуровка . Годеницата ми е студентка в България ( задочна форма ) ,самоосигуряваща се в България и безработна и също така бременна в 7-ма седмица .И с адресна регистрация в Германия от 2019 и без никаква работна история тук . Поради тези причини и често пътуваме ( въпреки тежките времена в които се намираме )

Въпросите са ми следтите : Дали ще бъде добре да бъде назначена (дори фективно) ,само да получи здравен статут тук в Германия и ще ни бъде ли от финансова полза . Или да я регистрирам като безработна и да и плащам вноските за безработна .

От полза ли ще е да си сменя здравната осигуровка от частна , на държавна ? 

Препоръчинелно ли е гражданси брак ?

Ако имаме брак , дали фамилната ми здравна осигуровка ще бъде също близо 15% от месечният ми доход ?

Ще имам ли право на помощи освен Кindergeld ?

 

Въпросите и са : Къде е по- добре да родя в България / в Германия ?

Къде раждането ми ще има по - голяма полза за детето ?

Ще има ли право на Немско Граждансто ? (/ и на каква възраст ?)

Къде мога да се обърна за помощ на Български език ?

Какви помощи мога да получавам ? ( Може и накракто без подробна информация )

Проблем ли ще е това ,че постоянно ми се налага да пътувам заради университета ,а ми остават 2 години да го завърша  ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, NightEllf написа:

Здравейте , 

"ще карам направо ", регистриран съм от 2014 в Германия (HH) , работил съм и на договор и от последните 3 години съм Selbständig , с частна здравна осигуровка . Годеницата ми е студентка в България ( задочна форма ) ,самоосигуряваща се в България и безработна и също така бременна в 7-ма седмица .И с адресна регистрация в Германия от 2019 и без никаква работна история тук . Поради тези причини и често пътуваме ( въпреки тежките времена в които се намираме )

Въпросите са ми следтите ...

Привет NightEllf, позволих си да слея темата ви е една друга, вече съществуваща подобна тема.

Може би ще решите, че старата тема не е съвсем като това, което ви интересува. Но дори и да бях оставил темата ви като отделна, няма начин да получите полезни отговори. Начинът, по който поставяте въпросите си, предполага една лична консултация от А до Я или поне от А до Щ. Едва ли във форума има някой, който да ви отговори кратко и ясно на всички тези въпроси. Но пък имаме много хора, които в годините назад са споделяйли опита си и по този начин са давали отговори на едни или други въпроси.

Ангажиментите ми към този форум налагат да го познавам на едно прилично ниво и мога да ви уверя, че на всеки един от поставените ви въпроси вече има отговор. Просто трябва да отделите време и да се самоинформирате. Само две мнения по-горе съм дал вече група линкове към теми, с които може да започнете. Като минете през тях, ще имате отговор на поне 90% от въпросите си.

Приятно четене!

За да не ви се стори, че не искаме да ви помогнем, в знак на добронамереност ви давам кратки отговори на вашите въпроси, които обаче едва ли ще ви бъдат полезни:

 

Цитат

Дали ще бъде добре да бъде назначена (дори фективно) ,само да получи здравен статут тук в Германия и ще ни бъде ли от финансова полза .

Няма смисъл.

 

Цитат

Или да я регистрирам като безработна и да и плащам вноските за безработна .

Няма смисъл.

 

Цитат

От полза ли ще е да си сменя здравната осигуровка от частна , на държавна ? 

Да, ако успеете да го направите.

 

Цитат

Препоръчинелно ли е гражданси брак ?

Да, бракът просто е важен.

 

Цитат

Ако имаме брак , дали фамилната ми здравна осигуровка ще бъде също близо 15% от месечният ми доход ?

Да

 

Цитат

Ще имам ли право на помощи освен Кindergeld ?

Да

 

Цитат

Къде е по- добре да родя в България / в Германия ?

И двата варианта имат предисмтва, но и недостатъци. Отговорът ми е - зависи какво сте готови да пожертвате.

 

Цитат

Къде раждането ми ще има по - голяма полза за детето ?

Там, където ще бъде обичано (не просто обгрижвано!) и ще има възможност всеки ден да се радва на любовта на родителите си.

 

Цитат

Ще има ли право на Немско Граждансто ? (/ и на каква възраст ?)

Ще има веднага, щом и вие получите.

 

Цитат

Къде мога да се обърна за помощ на Български език ?

http://rodenivbg.com/index.php?/topic/22-bezplatni-konsultacii-na-blgarski-ezik-po-vprosi-ot-ezhednevieto-na-imigrantite/

 

Цитат

Какви помощи мога да получавам ? ( Може и накракто без подробна информация )

Проблем ли ще е това ,че постоянно ми се налага да пътувам заради университета ,а ми остават 2 години да го завърша  ?

Kindergeld, Elterngeld, Kinergeld plus (при някои условия), Kinderzuschlag (при някои условия), Wohngeld (при някои условия), ALG II (при някои условия), Wohneigentumsbildung (при някои условия), Baukindergeld (при някои условия)

 

Цитат

Проблем ли ще е това ,че постоянно ми се налага да пътувам заради университета ,а ми остават 2 години да го завърша  ?

Няма как да се отговори категорично, при положение, че правилата се променят почти ежеседмично, поради ситуацията с Ковид-19

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..